Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundqvists företagshistoria i korthet

Maths O Sundqvist var 23 år när han tog över familjens bussbolag. När han sålde det till Östersunds kommun 1979 fanns det 30 bussar i bolaget. Priset var 8,7 miljoner. Det blev grundplåten till hans företagsbygge.

Köpet av trävaruföretaget RP Invest (senare Jämtlamell) och fastigheterna i kvarteret runt Sandström & Ljungqvist

i Östersund blev inledningen. Innan fastighetsmarknaden rasade sålde han fastigheterna och fortsatte att investera i Jämtlamell. Ungefär samtidigt började han köpa in sig i teknikkoncernen Hexagon.

Han köpte Högfors slott, gick in med pengar och blev majoritetsägare i Länstidningen och köpte fastigheter i hela Norrland genom sina bolag Norrvidden och Fabös.

2005 köpte han det nedlagda regementet I 5 ihop med Peab.

2006 drog han igång projekteringen av Björntanden på Frösön.

Parallellt byggde han successivt upp sin aktieportfölj.

2007 köpte han stora aktieposter i Hexagon, Öresund, Fabege, Industrivärden och SCA. Som mest var aktierna värderade till 11 miljarder och fastighetsbolagen till mellan

7 och 9 miljarder kronor.

En stor del av aktierna var köpta med lånade pengar och när börsen rasade förra året tvingade bankerna Sundqvist att sälja, bland annat alla aktier i Hexagon.

I oktober tog staten via Riksgälden över Carnegie som en följd av att banken lånat ut 1 miljard till Maths O Sundqvist.

I februari beslutade Riksgälden att Sundqvists koncern Skrindan skulle säljas på offentlig auktion.

Åtta timmar innan auktionen skulle börja lämnade Sundqvist ifrån sig Skrindan till Carnegies dotterbolag Valot Invest.