Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundqvists företagshistoria i korthet

Annons

Maths O Sundqvist var 23 år när han tog över familjens bussbolag. När han sålde det till Östersunds kommun 1979 fanns det 30 bussar i bolaget. Priset var 8,7 miljoner. Det blev grundplåten till hans företagsbygge.

Köpet av trävaruföretaget RP Invest (senare Jämtlamell) och fastigheterna i kvarteret runt Sandström & Ljungqvist

i Östersund blev inledningen. Innan fastighetsmarknaden rasade sålde han fastigheterna och fortsatte att investera i Jämtlamell. Ungefär samtidigt började han köpa in sig i teknikkoncernen Hexagon.

Han köpte Högfors slott, gick in med pengar och blev majoritetsägare i Länstidningen och köpte fastigheter i hela Norrland genom sina bolag Norrvidden och Fabös.

2005 köpte han det nedlagda regementet I 5 ihop med Peab.

2006 drog han igång projekteringen av Björntanden på Frösön.

Parallellt byggde han successivt upp sin aktieportfölj.

2007 köpte han stora aktieposter i Hexagon, Öresund, Fabege, Industrivärden och SCA. Som mest var aktierna värderade till 11 miljarder och fastighetsbolagen till mellan

7 och 9 miljarder kronor.

En stor del av aktierna var köpta med lånade pengar och när börsen rasade förra året tvingade bankerna Sundqvist att sälja, bland annat alla aktier i Hexagon.

I oktober tog staten via Riksgälden över Carnegie som en följd av att banken lånat ut 1 miljard till Maths O Sundqvist.

I februari beslutade Riksgälden att Sundqvists koncern Skrindan skulle säljas på offentlig auktion.

Åtta timmar innan auktionen skulle börja lämnade Sundqvist ifrån sig Skrindan till Carnegies dotterbolag Valot Invest.