Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sune Sandström

Annons

Förre biträdande länspolismästaren Sune Sandström har avlidit efter en tids sjukdom i en ålder av 72 år. Hans närmaste är hustrun Ella och barnen Lars och Anna med familjer.

Sune Sandström föddes och växte upp i Gäddede i Jämtland. Han tog studenten i Östersund. Efter reservofficersexamen antogs han på dåvarande landsfiskalsbanan och avlade distriktsåklagarexamen och senare jur. kandexamen.

Detta blev inledningen på en lång och mycket framgångsrik karriär inom polisväsendet. Redan 30 år gammal blev han polismästare i Vilhelmina men lockades snart till Stockholm och Rikspolisstyrelsen säkerhetsavdelning (Säpo). Därefter kom han till polismyndigheten i Stockholm där han bland annat var chef för ordningspolisen under sju år.

1987 blev Sune Sandström chef för Säpo. Han kom in i den mycket turbulenta tiden efter mordet på Olof Palme och lämnade Säpo i samband med den så kallade Ebbe Carlsson-affären 1989. Sedan tjänstgjorde han under några år vid Rikspolisstyrelsen där han bland annat hade samordningsansvaret för polisens arbete i samband med EM i fotboll 1992. Han avslutade sin karriär som biträdande länspolismästare och chef för den polisoperativa avdelningen vid polismyndigheten i Stockholms län.

Som framgått kom Sune Sandström att vara chef i nästan hela sitt yrkesliv. Han gjorde sig känd som ovanligt rak och ärlig. Han hade även i övrigt de egenskaper som gör en chef framgångsrik – klok, kunnig och med hög integritet. Sune hade också ett lättsamt sätt som gjorde honom mycket uppskattad som chef.

Efter sin pensionering drabbades Sune tidigt av sjukdom. Han och hans hustru fick dock många tillfällen till efterlängtade utlandsresor. Han värnade om och engagerade sig också mycket i sin familj – inte minst barnbarnen som stod honom nära. Sune hade även ett stort intresse för travsporten och var medlem i Stockholms travsällskap och under en tid sällskapets lekmannarevisor.

Bland sina vänner var Sune alltid medelpunkten. Hans träffsäkra analyser av pågående samhällsproblem och kollegors och omgivningens agerande gav många tillfällen till livliga diskussioner och glada skratt.

Vi som var hans nära vänner kommer att minnas honom med stor glädje och saknad.