Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Superlöften debuterar i SM

Barndomskompisar, lika gamla och bäst i Sverige i sin åldersklass.
I helgen gör länets största kasttalanger sitt första senior-SM i Umeå.
– Jag och Simon (Litzell) har alltid sporrat varandra, säger Lovisa Sjöstrand.

Lovisa Sjöstrand kommer att tävla i diskus redan på fredagen (där är det inget kval) medan Simon kliver in i spjutkvalet på lördag. Går han vidare väntar final på söndag.

Lovisa kommer att vara yngst i startfältet och man kan tycka att hon ska vara där för att se och lära. Och så låter det också när vi samtalar, till en början.

– Ja, alltså, mycket handlar ju om att få erfarenhet. Det är bra att få komma dit och se hur det går till, säger hon

Men...

– Jag siktar ju ändå på final. Ett annat mål är att bli topp tio i Sverige i år.

Det är två unga friidrottare som åker dit för att tampas med seniorerna, men det är också två friidrottare som är vana att vinna. Och som älskar att tävla.

– Vi tävlade alltid mot varandra när vi vara små, säger Simon Litzell.

– Ja, och båda två testade alla kastgrenar innan vi gick åt varsitt håll. Det har varit kul. Vi inspirerar varandra, säger Lovisa.

Simon Litzell är i dag världens västa 17-åring i spjut och får förstås leva med epitetet superlöfte. I år har han redan kastat med seniorer två gånger; i lag-SM för sitt Hässelby och i Sollentuna Grand Prix. I spjutkvalet i SM lär det krävas 70 meter för att ta sig till final. Som bäst i år har det blivit 69,63 – men då i kraftig motvind på lag-SM.

– Det ska bli kul att kasta med de stora grabbarna igen. Det känns som jag har stora möjligheter att ta mig till final, säger Simon, som har kastat över 70 meter med seniorspjut på träning.

Lovisa Sjöstrand har kastat med seniorredskapet sedan förra året.

– Det var en ganska tuff omställning. Min förra diskus vägde 600 gram och nu är det nästan dubbla vikten. Det har gjort att jag har fått ändra tekniken ganska mycket.

På SM siktar hon att slå sitt personliga rekord på 45,38.

– Det är svårt att säga vad som krävs för att nå final, men jag ska göra mitt bästa.

Simon Litzells bror Love som har haft ett framgångsrikt år i USA skulle även göra sitt första senior-SM i slägga. Men kroppen är sliten och Love har lämnat återbud. Däremot får vi se Strömsundstjejen Malin Johansson i slägga. En annan att hålla ögonen på är Trångsvikens Rasmus Grelsson som ska springa 5000 meter. Där har han den sjunde bästa tiden i Sverige just nu.