Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Supermånen lyste i natt

Om du tyckte att nattens fullmåne var ovanligt stor, så hade du rätt. Lördagsnattens supermåne var 14 procent större än den brukar vara övrig tid på året.

Annons

Nasa rapporterar att lördagsnattens måne dessutom lyste 30 procent mer än en vanlig måne.

Men vad beror då detta på? Supermånen dyker upp när månens äggformade omloppsbana för den lite närmare jorden än vanligt. Det handlar om ungefär 50 000 kilometer. Men det är inga större närmanden som skett. Månen är ändå på 356 955 kilometers avstånd.

Effekten av det här närmandet syns mycket tydligare när det dessutom sker samtidigt som det är fullmåne. Vilket det således var natten mellan lördag och söndag.

Månen stod som närmast jorden på våra breddgrader klockan 5:35 på söndagsmorgonen.

Det är också ett känt faktum att månen ser större ut när den precis kommit över horisonten och skiner mellan träd och över hustak. Men faktum är att den är precis lika stor, och lika nära jorden, som när den är högst upp på himlavalvet.