Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Superstoet Lannem Silje krossade svenska rekordet

Det är 23 år sedan ett sto vann Svenskt Kallblodsderby. I år talar allt för att trenden bryts. Det norska superstoet Lannem Silje var överlägsen i sitt kval.

Det var mycket norskt när kvalen till Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet kördes på lördagskvällen. Lannem Silje, fjolårets Kriterievinnare, startade som megafavorit i sitt kval till Svenskt Kallblodsderby. Någon direkt spänning i loppet fanns inte på förhand – och inte i själva loppet heller.

Lannem Silje tog enkelt hand om ledningen. Hon öppnade de första 500 meterna på 1.23,4 och varvet på 1.24,6. Hon låg hela tiden 30-talet meter före övriga och i mål kom hon på tiden 1.24,3a/2 140 meter. Det innebar att hon krossade det tidigare svenska rekordet på distansen för utländska fyraåriga ston. Det tidigare hade Söstra på 1.27,7 från 1999.

– Hon tycker om att springa fort, så då får hon göra det. Det var bara att åka med, säger kusken Tor Wollebaek.

Lannem Silje tog sin 20:e raka seger. Sedan andraplatsen i debuten har det bara blivit vinster. Alla räknar med att hon är först i mål även i finalen av Svenskt Kallblodsderby.

– Visst är segerchansen stor, men alla lopp ska köras, säger Tor Wollebaek.

Även det andra kvalet till Svenskt Kallblodsderby gick till Norge. Eigelands Jokeren tappade mycket på en inledande galopp, men svarade för ett mycket starkt slutvarv och vann på nya rekordet 1.25,9.

– Jag tror att det blir tufft att slå Lannem Silje. Men jag tror att han kan vara med och kämpa om platsen bakom, säger kusken Simen Bremseth Jessen.

Det var total norsk dominans i kvalen till Svenskt Kallblodsderby. Nio hästar från grannlandet tog sig till finalen. De svenska inslagen hade alla samma tränare – Jan-Olov Persson.

I Derbystoet blev det däremot två hemmahästar i finalen. Bona Kitty, tränad av Anders Hafstad, och K.A.Laspingla, tränad av Karl-Gunnar Löjdahl, tog var sin finalplats.