Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Supervalåret präglar debatt

Den politiska debatten i landstinget präglas allt mer av att det är supervalår. Fullmäktiges ordförande Hans Lundqvist (S) hade fullt upp med att få ledamöterna att hålla sig till dagordningen.

Det var framför allt när årsbokslutet för 2013 var föremål för behandling på onsdagen som flera av ledamöterna passade på att antingen kritisera eller berömma regeringen, beroende på vilket parti de representerar. Även en del utblickar till EU-politiken förekom för att vidga perspektivet ytterligare.

Med jämna mellanrum gick Hans Lundqvist in i debatten och påminde om att det var just landstingets årsredovisning det handlade om. Ledamöterna motiverade sina utsvävningar med att allt hänger ihop – beslut i regering och riksdag har betydelse för hur den ekonomiska situationen ser ut i Jämtlands läns landsting.

Själva årsredovisningen beskriver verksamheten 2013 och precis som många gånger förr blev det fokus på den bekymmersamma ekonomiska situationen i landstinget. Det råder en stor samstämmighet bland politikerna i fullmäktige om att läget är allvarligt. Men hur allvarligt är det? Bilden varierar en del beroende på vilken politiker det är som ger den.

Klart är i alla fall att det redovisade resultatet för landstingets verksamhet är minus 53 miljoner kronor för förra året. Landstingsrådet Harriet Jorderud (S) är inte nöjd med det och prognosen är att det blir fortsatt kärvt under 2014. Men därefter finns det anledning att se mer optimistiskt på utvecklingen, anser hon.

Ulf Edström (C) tog också avstamp i resultatet på minus 53 miljoner. Men i sitt inlägg arbetade han sig fram till slutsatsen att det egentligen är minus 380 miljoner kronor. Då har han tagit bort återbetalda försäkringspremier på cirka 47 miljoner. Resultatet tyngs också av en engångskostnad på 118 miljoner kronor för uppräkning av pensionsskulden, på grund av förändrad så kallad Rips-ränta. Men inte nog med det, Ulf Edström har också kollat att pensionsskulden ökade med 162 miljoner förra året. Det var ingen som protesterade mot den ekonomiska bild han tecknade.

Ekonomin är också den punkt där landstingets revisorer riktar den skarpaste kritiken mot styrelsen. Men läget är inte lika allvarligt som 2012 och revisorerna ser också tecken på en förbättrad utveckling och därför föreslogs att landstingsstyrelsen ska beviljas ansvarsfrihet, vilket också blev landstingsfullmäktiges beslut