Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svag is för Medvinden

Isen längs Medvindens sträckning varierar kraftigt. Siktet är trots det, inställt på att få till en isbana bort till Kungsgården även i år.

– Här har varit full fart de senaste veckorna, både vad gäller de landbaserade jobben och ute på isen, säger Janne Karlsson och tittar ut över ett tiotal personer som arbetar med att iordningställa årets upplaga av Vinterparken i Östersund.

Nästa lördag är det premiärdags för Vinterparken. Isen lade sig sent denna vinter, nu står hoppet till att isen fryser på snabbt så att Medvinden kan öppna till dess. I alla fall den första delen, fram till Vallsundsbron, på sträckan därefter är det mer tveksamt.

– Vi provborrar isen vart 50:e meter längs Medvindens sträckning just nu. Och vi ser att tjockleken varierar kraftigt. Här vid Badhusparken är den nära 20 centimeter tjock, men borta vid Mjällebäckens utlopp är den bara 6-7 centimeter tjock, säger Johan Larsson, en fena på att borra is efter att ha borrat de senaste två veckorna längs Medvinden. Han är ordentligt rustad för jobbet med såväl våtdräkt och isdobbar.

Nu jobbas för att få bort den snö som ligger längs banans sträckning. Snön isolerar vilket betyder att isen inte växer till sig snabbt nog.

– Snötäcket är tunt men innehåller mycket luft vilket gör årets snötäcke oerhört isolerande, förklarar Janne Karlsson.

Vinterparken har premiär nästa lördag. Till dess hoppas arrangörerna kunna öppna Medvinden fram till Vallsundsbron. På måndag ska snön tas bort, därefter ska isen byggas upp för att senare klara tyngre fordon som ska hyvla banan.

– Tanken är självklart att kunna ha hela sträckningen av Medvinden ut till Kungsgården öppen även denna vinter, säger Janne Karlsson.

Själva Vinterparken kommer i år att erbjuda en del nyheter, bland annat en isbana med nya hinder. Snöborgen, som byggs av eleverna på Birkas fritidslinje, kommer att få nya gångar mellan tornen.

– Det är ett härligt jobb, skoj att dekorera borgen, säger Angelika Arkala från Birka.

Nedför står Tomas Pira och Staffan Idlund redo att skära ut den karaktäristiska borg-siluetten med en såg som skär genom snön.

Nytt i år är också en förstärkt snöskulptur av Birger. Allt för att förhindra förra vinterns sabotage mot snöfiguren.

– I år har vi gjort ryggraden av betong, säger Janne Karlsson med ett snett leende.

Och det bet bör väl stoppa med mesta fanatiske Birgersabotör.