Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svag krona ökar EU-bidragen

En dyrare euro höjer Sveriges EU-avgift men ger även större EU-bidrag. Det märks tydligast inom jordbruket.

Annons

Bönderna har rätt att få gårds- och djurbidragen utbetalade i euro. Det handlar om ungefär 7 miljarder kronor per år till Sveriges bönder som direkt stiger om kronan tappar i värde mot euron. Om euron stärks med 10 procent mot kronan handlar det om 700 miljoner kronor.

Nivån på bidragen ökar ju längre tid det går av de sjuåriga stödperioderna. Det tar helt enkelt tid att komma igång med olika projekt och få betalt för dessa.

löper från 1 januari 2007 till 31 december 2013.

I årets budgetproposition är prognosen att Sverige ska få 11,1 miljarder kronor i bidrag och stöd från EU. Det kan öka i år, och kommer att öka under de år som följer.

Skillnaden mellan vad Sverige betalar till EU och får av EU kommer att ligga på omkring 20 miljarder kronor per år fram till förhandlingarna inför nästa sjuåriga stödperiod.

Räknat per invånare är både Danmark och Holland större nettobetalare än Sverige. Tysklands nettoinbetalning är mer än sju gånger högre än Sveriges och Storbritanniens mer än fyra gånger högre.

och parlamentsmajoriteterna hävdar dock att EU-medlemskapet indirekt ger mångdubbelt igen.

Bland de länder som får mest från EU, betydligt mer än vad de betalar, märks Grekland, Polen, Spanien, Portugal och Ungern.

Mer läsning

Annons