Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svag svensk krona toppen för kunderna från Norge

Det är riktigt billigt i Sverige. I alla fall om man är norrman.
– Om det inte vore för tullen så skulle vi handla hela butiken, säger Torbjörn Mosling från Skogn.

Det är lördag eftermiddag i Storlien. Gränshandeln är i full gång och det innebär långa köer framför kassorna på Konsum i Storlien. Svenska kronkursen har fallit rejält och det innebär köpfest för norrmännen. I helgen kunde man växla en norsk hundralapp och få 133 svenska kronor.

Torbjörn Mosling från Skogn berättar att tobak är riktigt billigt nu. Han håller en påse med cigarettlimpor i sin hand.

betalt hälft-en av vad det kostar i Norge.

– Om det inte vore för tull-en så skulle vi handla hela butiken, säger han med ett skratt.

Maria Eliasson, Konsum Storlien, berättar att det märks tydligt att det blivit mer fördelaktigt för grannarna i väst att åka till Sverige och handla.

– Vi har haft en jättestor ökning, det har varit full fart under sportloven. Under veckodagarna har det varit mer folk än vanligt.

Jonas Cohen, delägare i ortens bensinstation, berättar att en norsk kund fick en positiv överraskning när han tankade bilen.

för 500 svenska kronor och han betalade bara 390 norska kronor.

All verksamhet i Storlien bygger i princip på att serva norska turister.

innebär bland annat att sortimentet i butikerna är anpassat efter vad norrmännen vill ha.

Jonas Cohen förklarar att nu när snus har blivit ännu dyrare i Norge gäller det att ha många dosor i lager. I Norge kostar en dosa snus 80 norska kronor.

En dosa i Sverige kostar cirka 40 kronor, vilket innebär att dosan för en norrman är mindre än hälften än vad han eller hon betalar hemma.

– Svenska kronan är extremt låg, det är ett bra tillfälle att utnyttja för norrmännen, säger Jonas Cohen som tror att påsken kommer att bli riktigt bra när det gäller försäljningen i Storlien.