Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svag svensk krona toppen för kunderna från Norge

Det är riktigt billigt i Sverige. I alla fall om man är norrman.
– Om det inte vore för tullen så skulle vi handla hela butiken, säger Torbjörn Mosling från Skogn.

Annons

Det är lördag eftermiddag i Storlien. Gränshandeln är i full gång och det innebär långa köer framför kassorna på Konsum i Storlien. Svenska kronkursen har fallit rejält och det innebär köpfest för norrmännen. I helgen kunde man växla en norsk hundralapp och få 133 svenska kronor.

Torbjörn Mosling från Skogn berättar att tobak är riktigt billigt nu. Han håller en påse med cigarettlimpor i sin hand.

betalt hälft-en av vad det kostar i Norge.

– Om det inte vore för tull-en så skulle vi handla hela butiken, säger han med ett skratt.

Maria Eliasson, Konsum Storlien, berättar att det märks tydligt att det blivit mer fördelaktigt för grannarna i väst att åka till Sverige och handla.

– Vi har haft en jättestor ökning, det har varit full fart under sportloven. Under veckodagarna har det varit mer folk än vanligt.

Jonas Cohen, delägare i ortens bensinstation, berättar att en norsk kund fick en positiv överraskning när han tankade bilen.

för 500 svenska kronor och han betalade bara 390 norska kronor.

All verksamhet i Storlien bygger i princip på att serva norska turister.

innebär bland annat att sortimentet i butikerna är anpassat efter vad norrmännen vill ha.

Jonas Cohen förklarar att nu när snus har blivit ännu dyrare i Norge gäller det att ha många dosor i lager. I Norge kostar en dosa snus 80 norska kronor.

En dosa i Sverige kostar cirka 40 kronor, vilket innebär att dosan för en norrman är mindre än hälften än vad han eller hon betalar hemma.

– Svenska kronan är extremt låg, det är ett bra tillfälle att utnyttja för norrmännen, säger Jonas Cohen som tror att påsken kommer att bli riktigt bra när det gäller försäljningen i Storlien.