Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svaga krona största hotet mot matpriset

Ica:s prissatsning finansieras av besparingar och effektiviseringar både inom koncernen och hos de lokala handlarna. Tillsammans finansierar vi sänkningarna och har också fryst priset på de utvalda varorna minst till september månad oavsett vad som händer med den svenska kronan. Det största hotet mot de svenska matpriserna är inte höga marginaler, varken i butiksledet eller i leverantörsledet. Det är i stället den svaga kronan.

Anledningen till satsningen är att den svaga kronan pressat upp matpriserna samtidigt som hushållens disponibla inkomst är på väg ner, vilket inte är bra för oss eller för våra kunder och det vill vi göra något åt. Därför sänks priserna på över 2 000 artiklar med mellan 2 och 10 procent. Det innebär 200–1000 varor per butik, beroende på handlarens egen prissättning.