Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svan satsar på utveckling

/

Gunde Svan har satt sina spår under sin tid som landslagschef i längdskidor. Han hinn-er med en sak till innan han definitivt kliver av.
– Vi ska ha ett utvecklingslag om vi får till det, säger Svan till TT.

Annons

Den sista juni slutar Gunde Svan som landslagschef på Skidförbundet. Vem efterträdaren blir är oklart. De senaste veckorna har Svan själv ägnat all tid åt att sjösätta satsningen inför nästa säsong, OS-vintern.

Och förutom att tillsätta en sprinttränare och formera landslagstrupperna hoppas han snart kunna presentera en ny åkargrupp:

ett utvecklingslag också. Det hänger på om vi får ekonomiska medel, säger han.

Och ett talang- eller utvecklingslag under A-landslaget inte långt borta. Kommande vecka hoppas Svan att allt ska vara klart.

Så kallade utvecklingslag har funnits i olika former då och då genom åren. Nu tycker Gunde Svan och den övriga landslagsledningen att det är dags igen.

– Vi ser att juniorer eller förstaårsseniorer och de som inte har varit med riktigt i stora sammanhang lyfter sig rejält när de får chansen. Det är viktigt att de kommer ut i hetluften så tidigt som möjligt, så de får klart för sig vad som krävs och ser vilken höjd ribban ligger på.

Sprintherrarna har länge velat ha en egen tränare. De kommer att få som de vill. Men en separat sprinttränare bredvid förbundskaptenerna Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson innebär inte att det också blir ett separat sprintlag.

– Vi kommer att jobba för att ha ett samlat lag, men samtidigt en mer riktad satsning mot sprinters.

Mer läsning

Annons