Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svängiga ankor till New York för att lira med Hendrix brorsa

Nästa höst skulle gitarrlegenden Jimi Hendrix ha fyllt 70 år, om han inte avlidit redan hösten 1970, blott 27 år gammal.

Annons

Några som håller Jimis minne högt är Östersundsbandet Ducks Can Groove, som hedrar den kommande födelsedagen redan nu med en tribute-cd med 17 spår där de tolkar en rad klassiska Hendrix-låtar.

– Vi har släppt tre skivor med eget material förut, allt är kraftigt influerat av Jimi. Den här skivan var tänkt att komma först nästa år, men påtryckningar från New York gjorde att vi spelade in den redan nu, säger bandets frontman Stefan Edfeldt.

För tredje gången är gruppen inbjuden till USA och den 26 november spelar de på BB Kings egen bluesklubb vid Manhattan Square, där en rad artister kommer att delta:

– Jimis brorsa Noel är där och Larry Coryell. Vi ska spela tre kvart och arrangören berättar att vi har fans därborta, vilket känns väldigt kul.

– Vi har andra spelningar bokade också, men det här är förstås höjdpunkten.

De tidigare skivorna är instrumentala, men det blir svårt när man tolkar Jimis egna låtar:

– Nä, det blev dags för mig att sjunga. Fast vi gör ju inga exakta kopior av hans versioner, det vore ingen vits. Precis som Jimi själv broderade ut sin musik på konserterna så jammar vi en hel del, men med hans musik som grund.

”Purple Haze”, ”Foxy Lady”, ”Bold as love”, ”Are you experienced” och ”3rd stone from the sun” är några av spåren, alla inspelade hemma hos Stefan i Lit och med ett gitarrljud och en teknik som verkligen påminner om originalet.

– Det ska inte vara som perfekta studioinspelningar, men levande. Vi är inte ute efter att kopiera exakt hur han lät på skiva utan att föra hans spelstil och inställning vidare.

Sedan ett par år spelar Stefan med basisten Fredrik Eriksson och trummisen Erik Edlund, som båda är aktiva i en rad andra lokala konstellationer och som instämmer:

– Livekänslan är viktigast, precis som att det är kul att spela på scen, säger Erik, som liksom Hendrix originaltrummis Mitch Mitchell, ligger nära jazzen.

– Better keep it fresh, brukade Mitch säga.

Ett så nischat band som Ducks har ibland problem att hitt spelningar lokalt, men i september gjorde de ett lyckat framträdande på bluesfestivalen i Hell:

– Vi fick många bra kontakter där.

Och nya skivan kommer att firas med en releasespelning nu på fredag kväll på Plaza Hotell där de bjuder på både Hendrix-material och egna äldre låtar:

– Vi kommer att ha en frågetävling också med fina priser i form av exklusiva dvd och skivor som vi fått från bolaget som ger ut Hendrix-material.