Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svans avhopp överraskade alla

Gunde Svans beslut att sluta som landslagschef kom överraskande för om­givningen.
Både ledare och aktiva blev tagna på sängen av fredagens besked.
– Jag blev helt överraskad. Jag fick ett sms av Gunde i morse, säger Charlotte Kalla till TT.

Längdskidåkningens förbundskaptener Joakim Abrahamsson och Magnus Ingesson satt under tre dagar i början på veckan på förbundskansliet i Falun och utvärderade säsongen med Gunde Svan och andra i förbundsledningen.

Men inte ens de visste att Gunde Svan skulle välja att avgå som landslagschef.

– Nä, det kom i morse, säger Joakim Abrahamsson till TT.

– Både och. Det är ju en principfast man och vi har lärt känna honom ganska väl under de här två åren. När han har bestämt sig för att han är färdig med något så är han.

– Vi har hela tiden i våra planer jobbat mot Vancouver. Men jag respekterar att han känner så. Det är tråkigt, det har fungerat bra att jobba tillsammans med honom och vi har kompletterat varandra bra.

– Han kom ju med en enorm vilja och engagemang. Och det har fungerat bra att jobba både i grupp och mot individer.

Sprintstjärnan Emil Jönsson och sambon Anna Haag är åkarnas språkrör i landslagsledningen. Jönsson får via TT reda på Svans avhopp.

– Spontant är det förvånande. Jag trodde att han skulle kämpa på över OS, det har låtit så på snacket, säger Jönsson.

– Det är jäkligt synd att han hoppar av. Han är en bra resursperson för förbundet, en dörröppnare mot medier och sponsorer. Det har blivit en upprustning runt organisationen och det han har gjort bra. Annars påverkar det inte oss åkare så mycket att han slutar, han har inte varit delaktig i träning eller lägerplaner.

presenterades som landslagschef hösten 2007 var han för Charlotte Kalla mer ledaren från Fångarna på fortet än en skidkung. Sveriges skiddrottning har lärt känna nya sidor av honom.

– Bestämmer han sig för något så genomför han det, det är inte bara snack utan väldigt mycket verkstad, säger hon.

– Jag har trivts med Gunde, även om han inte varit ute så mycket på läger och tävlingar. Det stora han har gjort är ju på marknadssidan och organisationen runt omkring. Och han har gjort en massa saker som inte varit direkt riktad till oss åkare. Bara en sådan sak som vallalastbilen har gjort enormt mycket för vallarna som även betytt mycket för oss åkare.

anger bland annat familjeskäl som orsak till beslutet.

– Det var bara en säsong jag lovade ställa upp, men det tog mycket längre tid än jag trodde att vända trenden och det var mer mer energikrävande än jag trodde, så jag fortsatte ett år till. Mitt uppdrag är verkställt och levererat, säger Gunde.