Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svantesson (S) vill ha regler för twittrande

Ordförande i kommun­fullmäktige vill ha regler för när ledamöterna får twittra och blogga.

– Vi måste ha ordning. Det ser illa ut att hålla på med datorer. Man ska delta aktivt i debatten, säger Kjell Svantesson (S).

I dag fortsätter förra veckans fullmäktigedebatt. Ordförande Kjell Svantesson tänker kalla samman gruppledarna för partierna i en paus. Han vill att de gemensamt beslutar om regler för ledamöternas bloggande och twittrande under sammanträdena.

I torsdags visade det sig att moderaten Jocke Ekroth hade skrivit 67 korta inlägg på twitter samtidigt som bland annat arenadebatten pågick. Ett av inläggen blev uppmärksammat eftersom det var en syrlig kommentar till AnnSofie Anderssons muntliga inlägg om att hon inte var någon expert på gymbranschen.

Inom kort kommer fullmäktiges ledamöter att få läsplattor. Redan nu måste därför en arbetsordning införas med tanke på det, menar Kjell Svantesson.

– Man kan inte hålla på med debatt på två plan samtidigt. Vi har ju webbsändningar för att debatten ska spridas till fler. Alltför få går upp i talarstolen. Jag vill inte ha twitterförbud men det finns en gräns. Vi har ju pauser. Som folkvald ska man delta aktivt i fullmäktigedebatten och tillvarata medborgarnas intressen. Jag vet att Bildt twittrar, men jag tror inte att han gör det under regeringssammanträdena eller i riksdagen.

Kjell Svantesson vill ha tydlighet kring när och var ledamöterna går ut på sociala medier. Hittills är det känt att främst Jocke Ekroth (M) och Katarina Nyberg-Finn (S) var aktiva på Twitter och blogg under sammanträdet.

– Vi har ett politikerförakt. Det blir inte bättre av att ledamöterna twittrar. Då når de bara en liten grupp. De har betalt för att sitta på fullmäktige och de har betalt för att läsa in sig och delta aktivt i debatten. Det är lika illa om någon sover på mötena.