Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar: Cederberg: Inga belägg för att någon elev har blivit smittad i JGY:s skolmiljö

 
Corona: Skolan
Visa alla artiklar

Svar på insändare: Bekymrad över undervisning på Wargentin när smitta spridits bland elever

Vi har förståelse och respekt för att elever – inte minst de som har närstående i riskgrupper – kan känna oro för att bli smittad av covid-19 på sin gymnasieskola.

Jämtlands Gymnasieförbund har sammanlagt cirka 2 900 elever på länets två största skolor, Wargentin och Fyrvalla i Östersund. Under de senaste två veckorna har vi tyvärr haft flera konstaterade fall av covid-19 på skolorna. I samarbete med smittskyddsläkarna följer vi utvecklingen dagligen. Varje enstaka fall av smitta spåras och analyseras. För att minska risken för smittspridning i skolan har vi fattat beslut om fjärrundervisning för vissa program under kortare perioder.

Enligt regionens smittskyddsenhet finns i dagsläget inga belägg för att någon elev har blivit smittad i skolmiljön. Smittspridningen bedöms ha skett utanför skolan. Risken för att smittas på skolan är således liten just nu.

Sverige har bestämt att landets gymnasieskolor ska vara öppna från och med starten av denna hösttermin. Anledningen är att närundervisning främjar ungdomars lärande, personliga utveckling och hälsa. Fjärr- eller distansundervisning kan passa för ett fåtal elever, men för de allra flesta är öppna skolor med närundervisning mycket bättre.

Utifrån ny lagstiftning har vi möjlighet att stänga hela skolor om undervisning inte kan bedrivas på grund av att en stor andel av lärarna är sjuka, eller om smittspridningen är så allvarlig att smittskyddsläkare bedömer att skolan behöver stängas.

Om vi tillsammans följer råden – och stannar hemma och testar oss när vi känner oss sjuka – kan vi förhoppningsvis hålla våra skolor öppna.

Mikael Cederberg

Förbundsdirektör vid Jämtlands Gymnasieförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel