Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svar direkt: – Alla barn och deras idrottsliga prestationer lika viktigaVad är det för fel med att barn mäter sina krafter mot varandra?

/

Annons

Bäste Stefan Nolervik och ÖP. Nu är kroken knuten på linan och ni har agnat kraftigt! Jag och många med mig hugger omedelbart, och ingen lina i världen kommer att hålla.

Jag vänder mig mot ÖP:s sportsidor 26–27, 20 april. Jag kan inte ha missförstått artikeln. Har jag det så är jag i så fall i gott sällskap.

Jag har två pojkar 13 och 15 år gamla, som man kan säga ägnar hela sin lediga tid till att spela eller prata bordtennis.

De spelar med och mot varandra hemma om det inte är så att de får åka till Mörsil eller Ås och träna, vilket de älskar att göra.

Där får de den undervisning de behöver för att kunna utvecklas i den sport som de själva har valt att utöva.

Barnen vill åka på läger, på tävlingar med mera för att de tycker att bordtennis är så förtvivlat roligt.

När jag var barn så var jag ständigt på hockeybanan när det var vinter. På sommaren spelade vi fotboll och brännboll.

Jag var inte speciellt duktig på någonting men jag tyckte ändå om att idrotta.

Självklart ville man tävla. Det var det som det hela gick ut på.

Barndomen är trots allt en förberedelse inför vuxenlivet, och vad är det för fel att mäta sina krafter mot varandra?

Tävlingarna väljer våra barn själva att deltaga i, och som jag förstår det hela rätt så kan man i bordtennisen välja lite själv om man vill ha tuffare eller enklare motstånd, beroende på vilken åldersklass man anmäler sig i.

När så våra barn har tränat och kvalificerat sig till exempelvis skol-DM eller till ungdoms-SM så ska de väl självklart få deltaga och kämpa för att nå så långt som möjligt.

Det är det som det hela går ut på om det nu var någon som trodde något annat!

Det är klart att man står där och hejar på sitt barn eller sin klubbkompis eller någon annan man vill ska vinna.

Vi behöver sannerligen inte läsa någon utredning om hur vi ska coacha våra barn. Man måste få ha sin egen strategi och åsikt. Varje förälder känner sitt barn bäst. Det måste vara utgångspunkten.

Att vara negativ mot i detta fall vår nyblivna svenska mästarinna i bordtennis tycker jag är lågt. Vad finns det för anledning att i ett glädjens ögonblick göra människor ledsna?

Tänk själva att vara bäst i Sverige i en sport man själv valt och sedan i tidningen beskyllas för att vara haussad. Det är klart att segraren ska firas, både nu och nästa gång hon vinner, och även när hon sedan vinner i vuxen ålder.

Grymt grattis till mästarinnan och naturligtvis också till alla andra som hade kvalificerat sig till SM.

Tack till alla som satt på läktaren och hejade på, och sist men inte minst, stort tack till alla ledare, tränare och funktionärer som jobbade med arrangemanget och gjorde det till den fest det var.

Hej Håkan, tack för att du tog dig tid att berätta om hur du ser på barn- och ungdomsidrott. Med det har du visat på hur väl det oftast fungerar inom idrotten.

Men både i din och en del andra inlägg i debatten kring barns idrottande som ÖP-sport dragit igång upplever jag det som att det finns saker som har missförståtts.

Jag har aldrig hånat eller skrivit negativt om den unga pingispelaren det handlar om, jag har inte heller varit negativ till den förening, Ås IF, som spelaren tillhör. Tvärtom har jag bara skrivit i positiva ordalag kring detta.

Det jag försökt visa är något annat, där vuxenvärlden, med ledare, föräldrar och media haussar barn som vore de vuxna stjärnidrottare.

Som ansvarig för hur vi skriver om sport på ÖP anser jag att det ingår i mitt jobb att ta ansvar för hur vi ska skriva om barns idrottande och hur mycket vi ska exploatera barn och deras prestationer.

Jag skriver mycket och ofta om barnidrott, men jag väljer att ligga lågt med resultat eller att lyfta prestationer. Uppskattning och bekräftelse måste varje förälder och varje ledare vara beredd att ge, till alla. Även dem som inte når upp till den pall som vi vuxna alltför ofta lyfter fram som viktigt inom tävlingsidrotten. Enligt min utgångspunkt är alla barn och deras idrottsliga prestationer lika viktiga.

Med vänliga hälsningar

Mer läsning

Annons