Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar på blodspår väntas i rånarjakten

Jakten på gärningsmannen som utförde det plötsliga och spektakulära rånet på Guldfynd i torsdags är inne i ett känsligt och intensivt skede, enligt åklagare Malin Almquist som leder förundersökningen. Därför vill hon inte berätta mer om blodspåret.

Möjligen var det den mest intensiva rånarjakt som Östersund sett på senare tid. I torsdags efter larmet vid 10.10 kom varenda polis som kunde ut och deltog i sökandet efter den man som vittnen beskrev som utklädd i ljus långhårig peruk och lila cykelhjälm och som hade försvunnit springande ned mot Badhusparken.

– Det var nog en 45-50 stycken. Det var hur mycket poliser som helst. Till och med kriminalarna gick ut, berättar Sanna Mattsson som samordnar polisens fortsatta försök att hitta rånaren som lämnade den yxa han hade krossat en glasmonter med inne på Guldfynd.

Det dröjde kanske två-tre minuter från larmet om rånet innan poliserna hann slå en ring runt stan. I praktiken innebär det att stoppa alla vägar som är uppenbara flyktvägar och utfarter, som Frösöbron där alla bilar kontrollerades och tågen.

– Om man tänker på tidsaspekten så tog det nog tre minuter innan vi han slå en järnring och med den fördröjningen hinner man långt, säger Sanna Mattsson.

Sedan det uppseendeväckande rånet har alla som kunnat vittna förhörts. Polisen har samlat in ett stort antal uppgifter. Också om sådant som inte syntes.

– Östersundarna är mycket duktiga på att säga vad de inte har sett. Och det är ju lika mycket värt, att berätta vad man inte ser, säger Sanna Mattsson som nu fortsätter spaningen tillsammans med två tekniker och två utredare.

Förundersökningsledare Malin Almquist är förtegen om spaningsläget. Inga genombrott har gjorts. Både yxan och den kommunala lånecykel som rånaren tros ha kommit med är tagna i beslag och undersökta.

Det blod som hittades och som tros komma från gärningsmannen är inlämnat till laboratorium och DNA-svar dröjer längre än en vecka. Ändå tror Malin Almquist på att ha något att säga i slutet på den här veckan.

– Vi är inne i ett känsligt läge och utredningen drivs på skyndsamt, säger hon.

Under måndagen öppnades butiken på Prästgatan i Östersund som utsattes för rånet. Den personal som var i tjänst i torsdags när mannen kom in med yxan har beskrivits vara i chock och de var under måndagen ersatta av annan personal som hade fått order att inte prata med pressen över huvud taget.

En stor monter innanför entrén gapade fortfarande tom. Men glaset var i alla fall helt igen.