Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svåra frågor för Alliansen

Här är några frågor där partierna i Alliansen tycker olika och där det kan bli hårda förhandlingar om de vinner valet och ska sy ihop en majoritet.

• Landstingets nystartade läkarmottagning på Vemdalsskalet (se separat artikel).

• Chefsavtal:

Moderaterna anser landstingets chefsavtal är för generösa. När chefer lämnar chefsjobb och går tillbaka till lägre befattningar behåller de en orimligt stor del av lönen. Här måste krafttag tas direkt vid ett maktskifte, har Christer Siwertsson sagt.

– Det där är en enkel pamflettfråga. Men vi är öppna för att titta på hur många som berörs, säger Marianne Larm-Svensson (C).

– Så stor är inte organisationen så att det kan handla om så många människor, säger Eva Hellstrand (C).

• Landstingets administration:

Moderaterna underkänner den externa utredningen som kom fram till att administrationen är lagom stor. M anser att den är alltför omfattande och ser möjligheter att spara och omfördela resurser. Centern ser inte en lika stor sparpotential.

– Det är en lättköpt poäng att bara se hur många administratörer man har i förhållande till antalet invånare. Det finns en grundnivå som man måste ha oavsett folkmängd och det gör att det ser ut som att det är en för stor kostym. Men vi ska inte lägga en krona mer än nödvändigt på administration, säger Marianne Larm-Svensson (C).

Hon utesluter inte en viss minskning av förvaltningen.

– Det är ett bra tillfälle att göra en omstart när det blir en regionbildning.

• Resor och konferenser:

Moderaterna anser att kostnaderna måste sänkas och partiet anser dessutom att en omfördelning till den patientnära personalen ska ske.

– Jag har svårt att tro att det är så stora volymer så att det skulle vara räddningen för landstinget. Vid omställningsarbetet 2008 gick vi igenom allt och då blev det mycket nedskärningar av administration, resor och konferenser, säger Larm-Svensson.

– Det är självklart att man inte ska slösa med offentliga medel, men man får inte heller vara dumsnål, säger Hellstrand.

• Skatten:

Christer Siwertsson (M) har uttryckt att han inte är helt främmande för att höja landstingsskatten. Under förutsättning att allt först är gjort för att sanera ekonomin. Om det skulle visa sig att det inte räcker är han beredd att diskutera skattenivån.

Centern vill inte höra talas om skattehöjningar överhuvudtaget.

– Det har kontraproduktiva effekter. Ju högre skatt man har desto svårare blir nästan allting. Om skatten är lägre stannar folk och företag kvar och nya flyttar in, säger Marianne Larm-Svensson.

• Vilka är Centerns viktigaste frågor i valet till landstinget/regionen? Några exempel?

– Vi vill se till att sanera ekonomin och göra det möjligt för fler utförare att etablera sig. Vi vill jobba med personalen så att de trivs på jobbet. Och se till så att det köps in mer närodlad och ekologisk mat, säger Eva Hellstrand.