Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svarar på kritik om mottagning på "Skalet"

Landstingets mottagning på Vemdalsskalet kommer att förbättra tillgängligheten för besökare och det växande antalet fast boende i området. Kravet är att den ska gå med vinst.

Det beskedet ger Ann-Marie Johansson (S), ledamot i landstingsstyrelsen, som svar på interpellationer från Christer Siwertsson (M), oppositionsråd, och Marianne Larm Svensson (C), ledamot i landstingsfullmäktige.

Siwertsson och Larm Svensson har ifrågasatt och kritiserat planerna på en primärvårdsfilial på "Skalet", bland annat för att de befarar att den befolkningsägda hälsocentralen Fjällhälsan i Hede riskerar att läggas ned på grund av vikande intäkter.

I sitt skriftliga svar berättar Ann-Marie Johansson att beslutet att öppna en filial på "Skalet" har sitt ursprung i en förfrågan från Skistar till landstinget. Av svaret framgår också att frågan tidigare gick till Fjällhälsan, men att svaret då blev nej.

I svaret skriver Ann-Marie Johansson att landstinget vill samarbeta med Fjällhälsan och att ett förslag på hur patientintäkter kan delas håller på att tas fram.

Hon betonar att det är den borgerliga regeringen som infört den fria etableringsrätten i primärvården och att landstinget är en av aktörerna på den marknaden. Men landstinget har ett ansvar för att ge den sjukvård som medborgarna behöver även om Fjällhälsan läggs ned.

Christer Siwertsson har också skrivit en interpellation om förslaget till förändrat ersättningssystem och glesbygdsfaktor för primärvården.

Han vill ha besked om den socialdemokratiska ledningen anser att samtliga invånare i länet ska ha en kompetent, nära, lättillgänglig och säker hälso- och sjukvård oavsett var man bor och oavsett vem som driver hälsocentralerna.

Ann-Marie Johansson (S) svarar att vården ska ske på lika villkor och vara solidariskt finansierad. Och hon tillägger: "För att klara uppgiften krävs att de rikare delarna av landet delar med sig till de mindre bemedlade. Frågan bör ställas till Siwertssons partikamrater i regeringen och inte till mig".