Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårartad fotskada mardröm för Jerry

Jerry Ahrlins Vasaloppsstart är i fara. En efterhängsen fotskada efter pjäxbyte stoppade honom i helgens världscuplopp. Smärtorna blev för svåra. Han bröt. I värsta fall väntar nu operation.

Ingen jagar en Vasaloppsseger mer än Jerry Ahrlin. Två gånger tvåa, tredjeplatser och en fjärdeplats vittnar om Östersundarens kapacitet.

Nu vid snart fyllda 36 hade han en bra försäsong bakom sig och såg fram emot långloppssäsongen. Då kom motgångarna. I ett av WC-loppen kraschade han, bröt staven och blev ohjälpligt efter. En annan helg var han magsjuk och nu alltså fotskadad.

Efter röntgen vid Östersunds sjukhus på tisdagsmorgonen kom svaren som en elitskidåkare inte ville ha: Senor och ett ligament i foten är skadade. I värsta fall tvingas han till operation.

Fotskadan kom sig av ett pjäxbyte. Jerry skulle uppgradera sig inom samma märke men med ny modell. Det var för åtta veckor sedan.

– Det är inget fel på pjäxan, men min fot vande sig inte som normalt. Tjurade på och trodde det skulle gå över som ett skavsår. I själva verket blev det tvärt om.

Foten svullnade upp ordentligt en bit nedanför fotknölen. Och i helgens storlopp König Ludwig Lauf i Bayern, gick det inte längre. Efter ett evigt spårbytande i sidled på en starkt kritiserad rundbana, tvingades Jerry vika ner sig. Smärtorna tog över. Foten sa ifrån.

Han skjutsades i rullstol i transithallen på Münchens flygplats. I måndags var det kryckor. På tisdagen gick foten ändå att stå på, men röntgenplåtarna visar skador på senor och ett ligament.

– Jag ger inte slaget förlorat men hälsan är viktigast, så jag får ta mig en funderare. Det blir inget Vasalopp till vilket pris som helst, säger en modstulen men långt ifrån däckad Jerry Ahrlin på tisdagseftermiddagen.

Säsongen som i höstas hade förutsättningar bli en av hans bästa, sett till förberedelser, har nu fått pyspunka. Mycket går stolpe ut.

Drömmen om en Vasaloppstriumf finns ändå kvar. Han tänker ge sin skidkarriär någon eller några säsonger ytterligare. Trots sina snart 36 år, känner han fortfarande att det finns kräm kvar i kroppen.

I brist på fungerande högerfot står han nu på gym i stakmaskin två pass per dag ett antal timmar varje gång. Vila helt är inte att tänka på.

Blir foten lite bättre dag för dag prövar han i slutet av veckan dra på sig pjäxorna igen och tar sig eventuellt en tur till Åsarna på lördag för att testa sig i ICA-loppet.

– Förutsatt foten är i någorlunda skick. Om inte är det bara se sanningen i vitögat och agera utifrån det. Bli frisk fortast möjligt med medicinsk hjälp och satsa på nästa säsong. Men riktigt där är vi inte ännu, säger Jerry Ahrlin.