Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svåravslöjade pedofiler

I Högsby kommun har det uppdagats att en praktikant på en förskola förgripit sig mot nio småbarn. Förskolan sägs vara den plats förutom hemmet, där barn ska kunna känns sig trygga, mest eftersom de trots allt ofta spenderar mesta delen av den vakna tiden där. Frågan alla nu ställer sig är vem som bär ansvaret för hur det kunde hända.

Polisen påbörjade utredning har visat att barn utsatts för grov våldtäkt, våldtäkt, sexuella övergrepp och ännu mer än så. Sju barn har praktikanten förgripit sig mot på förskolan, två andra på än så länge, förutom för polisen, okända platser. Personutredning och paragraf 7-undersökning, det vill säga en ”liten sinnesundersökning”, väntar nu för att utredningen ska kunna fortgå.

Att leva i ett rättssamhälle har sina fördelar. Särskilt för personer som begår brott mot barn. De slipper både lynchmobb och snara. Istället hamnar dessa jordens värsta parasiter i den svenska vårdapparaten eller får på sin höjd något år i fängelse med tak över huvudet och mat för dagen. De som tror att pedofiler behöver underkasta sig vad som helst under vårdperioden, exempelvis så kallad kemisk kastration, tror tyvärr fel. Eftersom vi lever just i ett rättssamhälle kan ingen, pedofiler och andra lägre stående varelser inkluderat, tvingas till något.

Att någon begår övergrepp mot barn på en förskola och åker fast, får enligt olika experter på området ingen verkan för andra med samma sjuka begär och drivkrafter. Pedofiler är oftast väldigt skickliga på det sociala samspelet vilket gör att de ofta är svåra att avslöja. Eftersom de inre drifterna ofta är så övermänskligt starka klarar de därför inte heller av att tygla dessa.

Praktikanten i Högsby kommun hade haft praktikplatsen i två månader, enligt

förskolechefen en tid som fram tills gripandet enbart bestått av glädje för barnen, jobbet som utförts var till största belåtenhet och praktikanten var enligt förskolechefen väldigt omtyckt av barnen. Hur kunde detta då ske?

Antagligen har praktikanten byggt upp ett förtroende bland både barn och personal, men också föräldrar, och blivit oerhört omtyckt, för att sedan efter att omgivningen blivit duperad, släppt fram de sjuka drifterna. Tyvärr hjälper inga registerkontroller i preventivt syfte. Bara när någon åkt fast.

Det vi andra medborgare kan göra om vi misstänker att någon gör något olagligt mot barn, är att inte lyssna och tro på den vuxnes förklaringar direkt. Även om dessa skulle visa sig vara sanna i efterhand så lyssna alltid först på barnen. I annat fall lär de sig att vara tysta samt att vuxna alltid har rätt. Vuxna behöver enligt expertis i krisberedskap vid tragiska situationer som dessa stå tillbaka och även bearbeta den egna oron eller ångesten bortom barns närvaro eftersom de annars riskerar att hålla känslorna inom sig.

De flesta brott som dessa begås inte på förskolor och liknande, de sker i hemmet eller i direkt närhet till hemmet av någon inom den egna familjen eller av annan nära anhörig eller släkting. Men när de händer så hamnar frågan om män inom förskolevärlden i fokus. För att som kille göra praktik på en förskola är ett första led till att efter avslutad utbildning bli anställd.

Män är en bristvara på förskolor och vi får inte låta tragiska händelser som dessa stoppa vare sig manliga praktikanter eller avstyra rekryteringen av män på grund av generell misstänksamhet. Men att det nu temporärt kommer bli tuffare för de som visar intresse för förskolans värld blir tyvärr en följd av detta, på både gott och ont.

Mathias Grimpe