Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att bryta trenden med föräldrar som skjutsar till skolan

Endast en av Jämtlands kommuner har en strategi för hur barn och vuxna ska kunna cykla säkert till skolan.
Det kan delvis förklara varför trenden med föräldrar som skjutsar sina barn med bil till skolan är så svår att bryta.

Enligt en enkät som Cykelfrämjandet nyligen genomfört, där man frågat kommunerna i Jämtlands län om de har en strategi för att få fler barn och föräldrar att på ett tryggt sätt ta sig till och från barnets skola med cykel, hade ingen av de som svarade någon sådan strategi.

Trots att fler i dag väljer att cykla till jobbet så gäller det inte skolmiljön i samma utsträckning. I stället väljer allt fler föräldrar att skjutsa sina barn till skolan med bil vilket gör resvägen farligare för de barn som inte blir skjutsade.

2013 genomförde försäkringsbolaget IF en undersökning där 60 procent av landets grundskolerektorer ansåg att föräldrar som lämnade sina barn med bil utgjorde den största trafikrisken vid deras skola.

– Trots undersökningar som visar att barn som cyklar till skolan presterar bättre och har lägre sjukfrånvaro så tar många kommuner inte tag i frågan. För osäkra vägar gör att man skjutsar sina barn i bil, vilket gör trafiksituationen vid skolorna ännu värre. Det blir en ond spiral, säger Lars Strömgren, ordförande i Cykelfrämjandet.

En kommun i länet som faktiskt har ett cykelprogram är Östersund i vilket man pekar på att skolvägarna har en stor betydelse då hållbara och hälsosamma resmönster grundläggs redan vid tidig ålder.

– Vi har från kommunens sida försökt att stimulera lösningar där föräldrar gemensamt turas om att ta med sig ett antal barn och gå eller cykla till skolan, säger Anne Sörensson som är projektledare för Grön trafik på Östersunds kommun.

– Det är en fantastisk lösning men det har varit väldigt svårt att få folk att nappa. Det man skulle kunna önska är att fler tog sig tid till att cykla och gå med barnen.

Regionala resvaneundersökningar som genomförts visar att en fjärdedel av barn och ungdomarna i åldrarna 10 till 15 år inte får cykla på egen hand till skolan och Östersunds kommun pekar själva på brister i trafiksäkerheten på skolvägarna vad gäller avsaknaden av cykelvägar och fartsäkringar i korsningspunkter.

– Att förbättra trafiksäkerheten vid kommunens skolor med cykelvägar och säkra avlämningsplatser är ett ständigt pågående arbete. Men den största trafikfaran utgör de skjutsande föräldrarna själva, påpekar Anne Sörensson.

För att ytterligare stimulera cyklandet efterlyser nu Östersunds kommun en testfamilj. Anne Sörensson berättar att man tack vare Länsstyrelsens klimatmiljon kunnat dra i gång projektet.

– Vi söker en småbarnsfamilj som får låna cykelkärra och elcykel under en längre tid för att visa vilka möjligheter som finns.