Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att få hjälp som våldtagen man

Våldtäkter ses som den största kränkningen i vår kultur.
Men vad händer när en man blir våldtagen?
RFSU har tagit reda på hur sexuellt utnyttjade män behandlas av landstinget.

Annons

Våldtäkt är ett brott som diskuteras, fördöms och upprör som få andra brott. Trots detta finns det ett stort antal män som tvingas leva ensamma med skammen.

RFSU har gjort en undersökning där man lät två journalister ringa runt till Sveriges samtliga landsting, inklusive Jämtlands läns landsting. De båda journalisterna låtsades begära råd för en våldtagen bekant, noterade responsen, och kunde snabbt konstatera att rutiner och rådgivning var väl utarbetade så länge offret var en kvinna.

– Sjukvårdspersonalen var otroligt hjälpsam, det var bara det att de inte visste hur de skulle göra, säger Suzanna Boman, psykoterapeut på RFSU i Stockholm, till Kriminal- och rättsmagasinet Paragraf.

Att som offer berätta vad man blivit utsatt för är svårt, oavsett om man är en man eller kvinna.

– Ska man behöva upprepa det fem, sex gånger och sedan blir kopplad runt ger man upp, säger Suzanna Boman.

Någon blev hänvisad till gynekologen, som sedan hänvisade till vårdcentralen, som sedan hänvisade tillbaka till vårdcentralen, runt, runt i en lång kedja.

– Undersökningen visade tydligt att det finns en hel del att önska vad gäller omhändertagandet av män, och det finns också ett samhälleligt förnekande av den här problematiken som säger att män inte kan vara offer, säger Suzanna Boman.

Ingen vet exakt hur stort mörkertalet kring våldtäkter är, men man vet att det är stort. Erfarenhet säger att män är obenägna i större utsträckning än kvinnor att anmäla våldtäkter då samhällets syn på manlighet gör det skedda ännu mer skuld- och skambelagt.

– Man tänker fortfarande att män inte kan våldtas och den som blir det ändå är ingen riktig karl, säger Suzanna Boman.

De flesta våldtäkter drabbar oftast kvinnor eller män som gärningsmännen redan har en relation till. Den våldtäktsdrabbade är enligt statistik oftast ung, barn, tonåring eller ung vuxen och precis som när det gäller våldtäkter mot kvinnor handlar våldtäkter mot män inte om sexualitet, utan mer om makt och kontroll.

– Vi måste revidera vår syn på män som enbart förövare, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande på RFSU.

Annons