Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att få pengar till forskning

Utbrändhet är en växande orsak till jobbfrånvaro i världen, men ändå är intresset för att finansiera forskning på området svalt.

– Möjligtvis är det inte tillräckligt glamoröst, säger forskaren Agneta Sandberg.

Enligt FN:s hälsoorganisation WHO kommer psykisk ohälsa att vara världens enskilt största orsak till jobbfrånvaro år 2020.

Och en betydande andel av vad som räknas in under den diagnosen är i själva verket depressioner och utbrändhet.

Det berättar psykologen och forskaren Agneta Sandström som bröt ny mark inom ämnet utbrändhet när hon lade fram sin avhandling för tre år sedan.

Det hon lyckades med den gången var att visa att utbrändhet består av mätbara förändringar i hjärnan, det vill säga hjärnskador. Det var ett resultat som gick stick i stäv med den gängse uppfattningen vid den tiden och blev sprängstoff för en länge omdebatterad samhällsfråga.

Sedan dess har ytterligare två forskarlag, ett vid Karolinska institutet och ett vid Göteborgs universitet, kommit till slutsatser som stödjer hennes resultat.

– Att en person kommer fram till något brukar inte vara särskilt häpnadsväckande inom vetenskapen, men när flera kommer fram till samma slutsatser med olika metoder – då kan det börja hända saker, säger Agneta Sandström.

Tillsammans utgör fynden ett stort steg mot att ge utbrändhet en medicinsk status, vilket skulle innebära en smärre revolution de för människor som länge tvingats kämpa för att bli tagna på allvar av arbetsgivare och myndigheter.

Ändå är intresset för att finansiera den här sortens forskning sval och i brist på finansiering har Agneta Sandström tvingats lägga forskningen åt sidan de senaste åren. Nu arbetar hon som psykolog igen och vid sidan av handleder hon forskning på andra sorters hjärnskador.

– Om man ställer problemet med psykisk ohälsa i världen mot hur mycket pengar som satsas på behandlingsforskning så är det en spottstyver. Möjligtvis är det inte tillräckligt glamoröst, säger hon.

Samtidigt ska den som vågar ta den växande psykiska ohälsan på allvar också vara beredd på vilka förebyggande arbete som kan komma att krävas av den som vill få bukt med problemet.

– Arbetsgivare far illa fram med folk, särskilt under småbarnsåren. Det är ett systemfel när så många, i synnerhet unga kvinnor, far så illa i samhället, säger hon.

Att lära sig acceptera att samhället ser ut som det gör är inte alltid lösningen, anser Agneta Sandström, som ser hur allt fler söker sig till mental självhjälp i stället för att försöka åtgärda de egentliga problemen.

– Mindfullness löser inte alla problem och ibland har man faktiskt rätt att bli förbannad över sin situation.