Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att rekrytera i glesbygd

Ungefär 40 deltidsbrandmän har slutat inom Jämtlands räddningstjänstförbund bara i år. Samtidigt är det svårt att rekrytera ny personal.

– Det gör att säkerheten kan brista, säger Stefan Simonsson, deltidsbrandman i Änge.

Räddningstjänsten i Östersund är den enda inom Jämtlands räddningstjänstförbund där brandmännen är heltidsanställda, på andra orter jobbar de deltid. Det finns sammanlagt 24 så kallade deltidsstationer i förbundet, och många av dem har det gemensamma problemet att det är svårt att rekrytera personal när någon slutar. Just nu är problemet som allra störst i Änge, Gäddede och Hotagen.

På brandkåren i Änge, i Krokoms kommun, jobbar Stefan Simonsson och Lars Johansson. Egentligen är det tolv personer som ska jobba i Änge men för tillfället är det bara sju.

– Ibland är det lite lättare och ibland är det lite svårare att få in ny personal. Men så extremt som det är nu brukar det inte vara, säger Lars Johansson.

Kollegan Stefan Simonsson tycker att det är problematiskt att de är så pass få just nu.

Vid större larm som de inte klarar av på egen hand så kontaktas även den brandkår som ligger närmast, och det är brandkåren i Nälden.

– Men det tar ungefär 20 minuter för dem att komma hit, och det är väldigt lång tid om det brinner. De minuterna kan vara avgörande för om det går att rädda en kåk eller inte. I värsta fall kan det bli så att allmänheten drabbas på grund av vi är för få, säger han.

Bara i år har ungefär 40 deltidsbrandmän valt att sluta i förbundet.

Det är ungefär 10 procent av det totala antalet deltidsbrandmän.

Stefan Simonsson och Lars Johansson blir förvånande när de får höra hur många deltidsbrandmän som har valt att hoppa av.

– Både kunskapsnivån och erfarenhetsnivån sjunker när det ser ut på det här sättet, säger Stefan Simonsson.

Orsaken till att många slutar är att en deltidsbrandman måste jobba och bo max fem minuter från brandstationen. En person som flyttar eller byter jobb blir tvungen att sluta som deltidsbrandman.

– Arbetspendlingen är ett stort problem för oss, säger Anders Edvinsson (S), ordförande i Jämtlands Räddningstjänstförbund.

Lars Johansson ser politiska orsaker till att det är så pass svårt att rekrytera nya deltidsbrandmän till Änge och andra byar.

– Det satsas för lite på bygden och då är det svårt att få folk att stanna kvar, det är det stora grundproblemet. Jag minns att det satsades mycket mer på glesbygden när jag yngre, säger han.