Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att rekrytera lärare i samiska

De flesta kommunerna i Jämtlands län uppger svårigheter att rekrytera lärare för modersmålsundervisning i samiska i grundskolan.

Det verkar vara särskilt svårt att rekrytera lärare i sydsamiska, som talas av klart färre än nordsamiska. Det berättar till exempel Gunnel Weinz, som är barn- och utbildningschef i Härjedalens kommun.

Tidigare har ÖP rapporterat om det brev som föräldrar till elever på Funäsdalens skola skrivit till kommunen, där de kritiserar den bristfälliga undervisningen i sydsamiska.

I ett mejl till ÖP skriver Gunnel Weinz att de har haft svårigheter att rekrytera lärare i sydsamiska och att kommunen har en temporär lösning fram till jul.

Nästa termin ska kommunen köpa in den kompetensen från en skola i Norge.

I Krokoms kommun ser situationen ganska annorlunda ut. Där finns det relativt många lärare och undervisning har erbjudits länge, enligt skolchefen Kajsa Eklund.

– Så har det varit åtminstone så länge som jag har varit verksamhetschef – i fem år – och även innan dess. Problemet för oss är att hitta behöriga lärare, och vi söker ju efter fler pedagoger. Vi har åtta lärare i samiska på förskola och skola, men då är inte alla på heltid. Vi jobbar jättehårt med det här, säger Kajsa Eklund, verksamhetschef för skolan i Krokoms kommun.

Av de åtta lärarna arbetar fyra enbart mot skolan. I kommunen är det drygt 20 skolbarn som har modersmålsundervisning i samiska, varav den största delen är sydsamiska.

Östersund har nyligen lyckats rekrytera en lärare i sydsamiska. Att Krokom lyckas ha så många fler lärare än Östersund tror Kerstin Engström, chef för modersmålsenheten i Östersunds kommun, beror bland annat på tradition.

– De har ju en särskild samisk avdelning, i Änge. Sedan är deras kommun geografiskt stor också, och då behöver de ju lite folk här och där.

Förutom Östersund, Härjedalen och Krokom erbjuder även Åre, Strömsund och Berg modersmålsundervisning i samiska i grundskolan för tillfället, enligt respektive skolchefer.

Men när det gäller undervisning i nationella minoritetsspråk på gymnasienivå fick Åre kommun nyligen kritik från Skolinspektionen, som konstaterar att kommunen ordnar undervisning i språken, men inte erbjuder den till alla elever som har rätt till den.

Från nästan alla kommunerna uttrycks svårigheten med att få tag i lärare. En del lärare lockas dessutom till Norge, där det finns fler jobb för människor med kunskaper i det samiska språket samt högre lön.

I Bräcke och Ragunda är det för tillfället ingen som önskar modersmålsundervisning i samiska, enligt respektive skolchefer.