Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att rekrytera lärare i samiska

De flesta kommunerna i Jämtlands län uppger svårigheter att rekrytera lärare för modersmålsundervisning i samiska i grundskolan.

Annons

Det verkar vara särskilt svårt att rekrytera lärare i sydsamiska, som talas av klart färre än nordsamiska. Det berättar till exempel Gunnel Weinz, som är barn- och utbildningschef i Härjedalens kommun.

Tidigare har ÖP rapporterat om det brev som föräldrar till elever på Funäsdalens skola skrivit till kommunen, där de kritiserar den bristfälliga undervisningen i sydsamiska.

I ett mejl till ÖP skriver Gunnel Weinz att de har haft svårigheter att rekrytera lärare i sydsamiska och att kommunen har en temporär lösning fram till jul.

Nästa termin ska kommunen köpa in den kompetensen från en skola i Norge.

I Krokoms kommun ser situationen ganska annorlunda ut. Där finns det relativt många lärare och undervisning har erbjudits länge, enligt skolchefen Kajsa Eklund.

– Så har det varit åtminstone så länge som jag har varit verksamhetschef – i fem år – och även innan dess. Problemet för oss är att hitta behöriga lärare, och vi söker ju efter fler pedagoger. Vi har åtta lärare i samiska på förskola och skola, men då är inte alla på heltid. Vi jobbar jättehårt med det här, säger Kajsa Eklund, verksamhetschef för skolan i Krokoms kommun.

Av de åtta lärarna arbetar fyra enbart mot skolan. I kommunen är det drygt 20 skolbarn som har modersmålsundervisning i samiska, varav den största delen är sydsamiska.

Östersund har nyligen lyckats rekrytera en lärare i sydsamiska. Att Krokom lyckas ha så många fler lärare än Östersund tror Kerstin Engström, chef för modersmålsenheten i Östersunds kommun, beror bland annat på tradition.

– De har ju en särskild samisk avdelning, i Änge. Sedan är deras kommun geografiskt stor också, och då behöver de ju lite folk här och där.

Förutom Östersund, Härjedalen och Krokom erbjuder även Åre, Strömsund och Berg modersmålsundervisning i samiska i grundskolan för tillfället, enligt respektive skolchefer.

Men när det gäller undervisning i nationella minoritetsspråk på gymnasienivå fick Åre kommun nyligen kritik från Skolinspektionen, som konstaterar att kommunen ordnar undervisning i språken, men inte erbjuder den till alla elever som har rätt till den.

Från nästan alla kommunerna uttrycks svårigheten med att få tag i lärare. En del lärare lockas dessutom till Norge, där det finns fler jobb för människor med kunskaper i det samiska språket samt högre lön.

I Bräcke och Ragunda är det för tillfället ingen som önskar modersmålsundervisning i samiska, enligt respektive skolchefer.