Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att visa var kassarna passar bäst

Tina och helikopterpiloten Ulf Grinde gav sig förra veckan ut på höstens sista provtagningstur. Tio jämtländska sjöar, samtliga vattenkraftsmagasin, är utpekade för att EU-projektet Aquabest har funnit att de lämpar sig för fiskodling.

Tina Nordlund är sötvattens-biolog från Storuman som tar vattenprover på tio jämtländska sjöar. Tina tar reda på hur stora fiskodlingar de tål. Inte var i sjön de ska ligga.

– Det är lite som översiktsplaneringen av vindkraft. I stället för att odlarna ska säga var de vill ha sina anläggningar tar man först reda på var de passar bäst och säger sedan vad som gäller, så att de inte söker för större odlingar än vad som kan accepteras, säger Tina.

Hennes projekt pågår under två års tid. När hon är färdig med de tio sjöarna kommer det att finnas svar på hur mycket fosfor det finns i dem nu innan en eventuell odling får klartecken.

Torrön, Kallsjön, Liten, Gesunden, Lossen, Hetögeln, Svaningen, Flåsjön, Hotagen och Juvuln är utpekade. I Hetögeln vid Gäddede är det på sätt och vis redan för sent för att säga vad fosforhalten är ”före”. Där finns en odling, men betydligt mindre än de storskaliga som det finns stora förhoppningar på nu.

Tinas provtagningar ger svaret på hur stora odlingar som kan rymmas i de utpekade sjöarna. Men de säger inget om var fiskkassarna ska placeras. Det beror på vattengenomströmningen och på var närmaste grannar tycker att det passar.

I praktiken hänger placeringen också på var det finns vägar och var markägare är beredda att arrendera ut mark. Det sista kanske är den mest avgörande faktorn i realiteten.

– Så var det är lämpligast att ha odlingen kommer vi inte att säga, säger Tina Nordlund.

Aquabest pekade ut tio sjöar som passar för fiskodling i länet, men som i dag saknar sådan verksamhet. Därför ska deras vatten granskas av Tina Nordlund så att det finns ett ”före” eventuell odling.