Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt för papperslösa att få vård i Jämtland

Aktivister vid nätverket Ingen människa är illegal ser att lagstiftningen går framåt, men att kunskapen fortfarande är låg när det gäller papperslösas rätt bland vårdpersonal.

Zhiwar Rashid är aktivist i Ingen människa är illegal i Östersund. Han märker att kunskapen bland vårdpersonalen är låg trots att papperslösa enligt lag har rätt till vård. Han vet om ett antal papperslösa som har fått vård i Jämtland, men vid varje tillfälle har en människa från nätverket Ingen människa är illegal varit med och fört diskussion med sjukvårdspersonalen.

– Det är fortfarande många som inte vågar till sjukhuset, eftersom det fortfarande inte är en frizon. Det finns mycket rädsla, säger han och berättar att många papperslösa är rädda att vårdpersonalen inte ska hålla sekretesslagen, då det inte finns några tydliga påföljder. Han önskar att både sjukhus och skolor ska vara frizoner, där polisen inte kan komma och leta efter papperslösa.

Enligt en ny lag som trädde i kraft i juli förra året, har papperslösa rätt till samma hälso- och sjukvård som asylsökande. Den nya lagen verkar ha fått effekt - i storstäderna. Rosengrenska stiftelsen i Göteborg har jobbat länge med vård av papperslösa och har fått färre patienter sedan lagen trädde i kraft. De vill tro att det har att göra med att papperslösa nu kan få vård inom landstingen.

– Det finns fortfarande en föreställning om att det inte finns papperslösa i Jämtland, att det är en storstadsfråga. Många vet nog inte ens vad en papperslös är, säger Zhiwar Rashid.

Själv har han haft personlig kontakt med ett trettiotal papperslösa i länet, men menar att det är omöjligt att uppskatta hur många människor det egentligen rör sig om. Socialstyrelsen uppskattar att det finns mellan 10 000 och 50 000 papperslösa i hela landet.

– Jag önskar att frågan förklaras och diskuteras så att lagen kan implementeras praktiskt i vården i Jämtland. Alla som jobbar inom vården ska känna till den, först då kan papperslösa känna sig säkra, säger Zhiwar Rashid.