Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt hitta värdfamiljer åt utbyteselever i Östersund

Om en månad kommer 18 ungdomar, som är med i ett utbytesprogram, till Östersund. Men kommunen har svårt att hitta värdfamiljer och nu börjar situationen bli akut.

– Det skulle faktiskt vara lite pinsamt om vi inte lyckades hitta familjer, säger Bengt Werin som är samordnare för Östersunds kommuns räkning.

Ungdomsutbytet handlar om entreprenörskap och hållbar utveckling för de mellan 19 och 23 år. Utbytesprogrammet heter Sweden World Youth och organiseras av CIU (centrum för internationellt ungdomsutbyte) och Östersund har varit utbytesort i fem år.

Just nu befinner sig ungdomarna i Thailand, som är utbyteslandet. Där bor nu nio svenska och nio thailändska ungdomar i värdfamiljer och de finns representerade på olika företag där de testar entreprenörskap. Snart är Thailandsvistelsen över och de ska till Sverige och Östersund där ett liknande upplägg väntar.

– Vi vet att ungdomarna vill bo i familjer eftersom de vill uppleva den svenska kulturen, säger Bengt Werin.

Ungdomsutbytet har pågått i fem år och aldrig tidigare har det varit så svårt att hitta familjer i Östersund, med omnejd, som är villiga att ta emot ungdomarna.

– Ungdomarna bor två och två, en svensk och en thailändsk tillsammans, så språket ska inte vara något problem. Alla arbetsplatser de ska till ligger inom Östersunds kommun och därför ser vi gärna att de kan bo inom kommunen eller inom en radie av fem mil. Men det bra om de bor lite olika, någon i stan och någon på landet, och de har länskort, säger Bengt Werin.

– I år har vi jättesvårt att hitta familjer och jag vet inte vad det beror på. Nu börjar det bli lite akut och det skulle inte kännas bra om vi skulle vara tvungna att hitta alternativa boenden åt dem.