Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt med kliniker med bara en tandläkare

Annons

Det förslag som nämns i artikeln är ett tjänstemannaförslag som ska behandlas av landstingsstyrelsen 4–5 november.

Den viktigaste anledningen att förslaget tagits fram är att det visats sig vara mycket svårt att upprätthålla kliniker med en tandläkare. Medarbetare söker sig inte gärna till kliniker som man ensam ska ansvara för att kliniken fungerar och hålls öppen.

Den besparing som en nedläggning av klinikerna beräknas ge knappt 5 miljoner per år när omstruktureringen är klar. Det låter inte mycket när vi samtidigt vet att landstinget omsätter cirka 3,6 miljarder. Men för att få kostnaderna i balans i vårt landsting är vi ”piskade” att finna besparingar på de här nivåerna.

Underskottet i år beräknas bli cirka 130 miljoner kronor. Om vi inte klarar ekonomin så är länets hälso- och sjukvård allvarligt hotad. Naturligtvis jobbar vi med andra sätt att bli effektivare och på så sätt minska kostnaderna i landstinget och i förlängningen även få mer pengar till sjukvården.

Vi förtroendevalda har tagit del av tjänstemännens utredning och förslag. Efter det att vi tagit del av utredningen och de kompletterande uppgifter som vi begärt, som i många delar är snarlika eller desamma som finns i debattartikeln från Emma Backman, tar vi ställning till förslaget vid landstingsstyrelsens sammanträde.

Förslaget kommer nu att behandlas av oss förtroendevalda för första gången på onsdag. Förslag kommer då att läggas till landstingets fullmäktige för att debatteras och beslutas där.

Innan det beslutet tas planerar jag att besöka Hede 18 november för att träffa så många invånare som möjligt. Annons kommer senare om det.

Ann-Marie Johansson (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel