Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt med uppehållstillstånd för nyanlända

– Kompisarna tyckte vi var modiga som vågade flytta till Sverige, säger Manuel Wetter.

– Men för oss var det ganska självklart. Efter studierna är det så att man ändå ska bygga upp något nytt och då tänkte vi att det kan lika gärna vara i Sverige.

Det har gått tre år sedan familjen Wetter kom till Sverige från Schweiz. Första anhalten blev Munkflohögen. Där köpte de ett hus och bedrev turistverksamhet med hundspann och "bed and breakfast" till utländska turister. Manuel tog också extra jobb som snickare. När det stod klart att det skulle byggas vindkraft i Munkflohögen, valde familjen att flytta därifrån.

– Vi kan inte bedriva turistverksamhet med hundspann i områden med vindkraftsverk. Det vi erbjuder är naturupplevelser, tystnad och storslagen natur och med vindkraft blir det inga naturupplevelser, då kommer det inga turister, säger Anita Wetter. Familjen lämnade därför huset i Munkflohögen för att slå ner bopålarna i Skärvången.

– Nu är huset i Munkflohögen ett projekt som jag har framför mig, huset ska jag försöka sälja, säger Anita Wetter samtidigt som hon suckar lite uppgivet.

Sedan i mars bor de på getgården i Skärvången och är ägare till 230 getter som ska mjölkas varje dag för att bli ost på Skärvångens Bymejeri.

– Tanken är att produktionen av getmjölk ska ge oss en basinkomst och att turistdelen med hundspann och turridning ska ge extra inkomster, säger Anita Wetter som fick sitt tredje barn i samband med flytten till Skärvången. Förutom getterna har familjen också 27 hundar, kattor, höns och flera hästar.

– Det har varit tufft i början att flytta och starta om igen med nya verksamheter, men jag tror att om två år har vi fått snurr på verksamheten, då kommer det att vara betydligt lättare för oss, säger Anita Wetter.

Kan då familjen Wetter som varit tre år i Sverige ge några goda råd till sina nya grannar från Holland som varit tre veckor i Sverige?

– Ett råd är; lär er svenska snabbt för det underlättar. Förbered er på byråkrati. Det är krångligt att få uppehållstillstånd. Uppehållstillståndet är det som är svårast att få i Sverige och sedan alla handlingar till jordbruksverket och EU. Jag har förstått att även svenskarna har det jobbigt med dessa formulär, säger Manuel Wetter.