Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svartmäklare utnyttjar nyanlända i Östersund

Det är inte lätt att hitta bostad i Östersund, speciellt inte som nyanländ. ÖP har pratat med flera personer som vittnar om avgifter på flera tusen kronor för att få tillgång till ett förstahandskontrakt på en hyresrätt.

Click here to read the article in Arabic

Click here to read the article in English

Det är alltid samma namn som dyker upp. Det hör till en man som är flitigt förekommande i polisens brottsregister. Han är knappt 40 år och hemmahörande i Östersund. Det är honom man vänder sig till för att få tag på en lägenhet. Beroende på läge och storlek kostar ett kontrakt enligt uppgifter från några tusen kronor upp till 15 000 kronor.

En person berättar för ÖP hur hen fick kontakt med "svartmäklaren" som hade en ledig lägenhet relativt centralt i Östersund. Personen fick betala några tusen kronor i kontanter till mannen. Hen fick inget kvitto men väl ett förstahandskontrakt. Flera personer som ÖP varit i kontakt med berättar om samma tillvägagångssätt.

Dödlig handel med svartkontrakt

Fenomenet med svartmäklare förekommer i storstäder som Malmö och Stockholm men det är inget som Jämtlandspolisen säger sig ha stött på i Östersund med omnejd. Men om det förekommer uppmanar förundersökningsledare Per Thelin att man ska polisanmäla det.

– Anser man att det här är fel, då ska man polisanmäla.

Enligt hyreslagen är det olagligt att ta betalt för hyreskontrakt. Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader. Den som köper ett kontrakt har däremot inte gjort sig skyldig till något olagligt. Det finns rättsfall där personer fått tillbaka pengar från svartmäklare.

Christian Strömberg, jurist på Hyresgästföreningen i Östersund, säger att han inte har stött på fenomenet med svartmäklare i Östersund.

– Men om man ska spekulera fritt kanske det finns en större marknad idag med tanke på att hyresmarknaden är mer ansträngd.

Han tycker att det är besvärande i allra högsta grad när ÖP berättar att flera personer nu vittnar om svartmäklare i Östersund.

– Det är brottsligt och man sätter hyresmarknaden ur spel.

– Det blir ett väldigt stort problem om man ska behöva ha ett grundkapital för att skaffa boende.

Det är knepigt att säga exakt hur svårt det är att få tag på en hyreslägenhet i Östersund i dag. I kommunala bostadsbolaget Östersundshem finns det i nuläget runt 22 000 personer inskrivna i bostadskön. Enligt Katarina Rhensbo, chef på kundservice och försäljning, är det sex till åtta års kötid för en lägenhet i centrala Östersund och på Frösön. Däremot ska det gå att få en lägenhet utan någon kötid alls för mindre centrala områden. Hos stans privata fastighetsägare finns det inga lediga lägenheter eller väldigt få lägenheter i dagsläget. Östersund har haft bostadsbrist under flera år. I en länsstyrelserapport från förra året lyfts behovet fram av fler bostäder när allt fler nyanlända kommer till länet och Östersund.

Patric drömmer om en bostad – men nobbas av fastighetsägare

En av personerna som pekat ut "svartmäklaren" har fått uppehållstillstånd för ett tag sedan och flyttat in från ett av länets asylboenden till Östersund. Personen har letat efter en lägenhet i flera månader utan framgång. Hittills har hen löst det med tillfälliga boenden. Hen säger sig inte ha råd att betala för ett kontrakt men påpekar att "svartmäklaren" i alla fall gör så att en del kan få en bostad när det är stopp bland andra hyresvärdar.

När ÖP pratar med en hyresvärd som pekas ut som samarbetspartner med "svartmäklaren" säger han att han inte är involverad "för fem jävla öre."

– Jag visste inte om att han tog betalt.

Enligt hyresvärden bad han "svartmäklaren" att förmedla lägenheter eftersom han själv inte pratar arabiska. De har arbetat ihop en del innan och enligt hyresvärden handlade det om tjänster och gentjänster.

– Jag har inte tjänat några pengar på det.

Han säger att han fick reda på det för ett tag sedan och att om det över huvud taget stämmer så tycker han att det är fel.

– Det är inte rätt, säger han men lägger till att kärnan till hela problemet är bostadsbristen i kombination med för låga hyror.

Mannen som av flera personer pekas ut som svartmäklare säger till ÖP att det inte stämmer alls.

– Jag skulle aldrig göra en sådan sak.

Han säger att han har hjälpt över 30 personer med att visa dem olika lägenheter eftersom de inte pratar svenska. Men det är inget som han ska ha tagit betalt för.

Varför skulle flera personer peka ut dig om det inte är sant?

– Kanske för att de har fått höjd hyra.

Click here to read the article in Arabic

Click here to read the article in English