Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven Allan Näsberg

Sven Allan Näsberg, Boo, Nacka avled den 2 juni 2013.

Sven föddes den 10 oktober 1927 i Högalids församling, Stockholms stad. När Sven var fem år blev han satt ensam på tåget till Jämtland. Vid Mörsils järnvägsstation möttes han av sina adoptivföräldrar Ingrid och Petrus Näsberg. Han var ett efterlängtat barn. Hos Ingrid och Petrus fick Sven en trygg och kärleksfull barndom.

När Sven slutat skolan började han arbeta på ett flertal ställen, bland annat som butiksföreståndare och lagerföreståndare vid Mörsils konsumtionsförening. Efter en tid begärde Sven tjänstledigt för att studera vid Jakobsbergs folkhögskola. Därefter återvände Sven till Jämtland och fick anställning som kontorist på Mörsils kraftverk. Sven var även kommunal kassör för Offerdals kommun.

När föräldrarna i Mörsil avlidit sålde Sven familjens fastighet. Han hade beslutat sig för att flytta till Stockholm och vidareutbilda sig. Han studerade till socionom och tog sin förvaltningsexamen vid Socialinstitutet i Stockholm, 1962. Han tog även examen i automatisk databehandling och personalledning vid institutet för vidareutbildade akademiker, IVAK. År 1975 tog Sven examen som juristkandidat vid Stockholms universitet.

Han arbetade under hela sin studietid. På Svenska kommunförbundet arbetade Sven med revision inom kommuner, församlingar och kommunala bostadsföretag. Sven var även drätselkamrer och chef för drätselkontoret I Boo kommun under en period. I Nacka kommun arbetade Sven som intendent på mark- och exploateringskontoret.

År 1984 slutade Sven på egen begäran vid Nacka kommun för att öppna egen juridisk firma i Saltsjö-Boo, Nacka, en firma som han drev i många år.

Trots tidskrävande studier och arbete i Stockholm återvände Sven under alla år till sin hembygd i Jämtland för att besöka släkt och vänner. Banden till Mörsil var särskilt starka och han hade även en nära kontakt med sina släktingar i Trång och i Bomsund.

Sven var en glad, lättsam, humoristisk och social person och han reagerade på orättvisor. Han var medlem i SAP, Sveriges Socialdemokratiska parti där han bland annat hade förtroendeuppdrag som överförmyndare.

Svens främsta intressen var att resa, fotografera, släktforskning, poesi, sång och musik. Han spelade själv fiol och köpte sig en egen som han kunde dra några vackra låtar på när andan föll på.

De sista åren drabbades Sven av sjukdom och han tillbringade sina dagar på Attendo Kungshamn i Nacka där han fick god omvårdnad.

Han har fått sin sista vila på Mörsils östra kyrkogård.

Sven sörjs närmast av sina kusiner i Jämtland och av vänner.