Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven-Arne visar upp bildsamling om Ytterhogdals IK

Sedan ett antal år tillbaka har Sven-Arne Skalberg samlat på klipp och bilder som handlar om Ytterhogdals IK. Nu när klubben firar 90 år ställer han ut dessa på byns Ica-butik.

Sven-Arne Skalbergs bilder på sitt favoritlag Ytterhogdals IK pryder ett helt rum i anslutning till Ica-butiken i byn.

– Det var många som ville att de skulle visas upp och det passade ju bra nu när YIK fyller 90 år, säger Skalberg.

Samlarintresset började när han såg ett klipp i en tidning. Detta föreställde 1921 års upplaga av Ytterhogdals fotbollslag. Då hette man Ytterhogdals idrottsförening.

– Jag beslutade mig för att försöka hitta orginalet och det tog mig några år men till slut så lyckades jag, säger Sven-Arne Skalberg.

Stärkt av framgången har det nu, några år senare, blivit en rejäl mängd bilder.

Bland favoriterna finns förstås den första bilden men även några bilder på de lag som han upplever som de starkaste i klubbens historia lyser lite extra på väggarna.

– 1954–1955 hade YIK ett starkt lag med framförallt Tord Grip och Lennart Kristoffersson. Båda gick sedan till Degerfors, berättar Skalberg.

Även 1971 års lag lyfter han som en kandidat till att vara det allra bästa.

– Då hade man också profiler men inte lika starka. Däremot var laget väldigt jämnt och den säsongen klarade man sig från skador och jag tror att det var 13–14 spelare som klarade av hela serien.

Samlandet tar en hel del tid och än finns det många luckor längs väggarna. Några bitar är även fyllda med bilder som visar hur Ytterhogdal såg ut förr.

– Det kommer ju också med när man letar lagbilder och matchbilder. Jag tror inte att jag kommer att tycka att jag är färdig för det finns väldigt många intressanta bilder. Just nu saknar jag några rätt färska från slutet av 1990- talet och början av 2000-talet. De år då vi hade Rhonny Nilsson och Tony Gustafsson som tränare, säger Skalberg.