Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven Lindholm, Eskilstuna, 85 år

En konstnärssjäl har lämnat oss. Han somnade in stilla den 29 mars.

Vår far föddes i Stöde på våren 1928, men växte upp i Kubikenborg strax söder om Sundsvall. Uppväxten var kärleksfull med far, mor och en syster, men med små ekonomiska omständigheter. Han började tidigt jobba på brädgården.

Senare flyttade familjen till Lockne. Han fick efter en tid anställning på mejeriet i Valne. Sven träffade sin första hustru i Ytterån, Barbro Persson. De gifte sig och bodde en tid i Ytterån, med två barn, Hans-Göran och Christina. Senare flyttade familjen till Vaplan. Där byggde de hus och familjen växte med två söner, Stefan och Mikael.

Sven jobbade på Waplans mekaniska. Arbetet innebar många resor till ställen där barktrummor skulle monteras och familjen lärde sig mycket om Sveriges geografi.

Mycket av Svens fritid gick till att anlägga trädgården som fick mångas beundran, där färg, form och variation rådde. Sven var intresserad av konst och bild. Han försåg oss barn med papper, kritor och färger till skapande. Vi fick rustika träleksaker som han tillverkade i sin snickarverkstad.

Pappa hade lösningar på allt. Inga problem var för svåra eller omöjliga att lösa. Hans kreativitet och intresse för nyskapande gjorde att han bytte arbetsplats och var med från början när Elby produkter startade verksamhet i Vaplan.

Under åren i Vaplan var Sven aktiv i fackföreningsrörelsen och senare i kommunpolitiken. Folkets hus och folkbildning fanns med bland uppdragen. En tid, innan tv:n gjort sitt intrång i folkhemmet, spelades amatörteater på Folkets hus. Där var han med och skrev och hade flera roller på de Trivselkvällar som på den tiden ordnades i bygemenskapen.

Sven läste mycket, såväl skön- och faktalitteratur som dikter. Dan Anderssons och Nils Ferlins dikter avspeglades i motiven till en del av hans tavlor. Han njöt verkligen av att vistas i fjällen och satt varje år på en fjällsluttning och målade.

I mitten på 70-talet skilde sig Sven och Barbro. Pappa flyttade till Eskilstuna där han tog anställning i stadens verkstadsindustri och gifte sig med Ingrid Wadin. De byggde ett hus i Jäder, mellan Eskilstuna och Strängnäs och fick en dotter, Lisa.

Sven omskolade sig och arbetade fram till pensioneringen på Arbetsförmedlingen. När han gått i pension gick han estetisk linje på Eskilstuna folkhögskola och kunde nu ägna mycket fritid till att måla och skapa i keramik och glas. Han såg intressanta former i naturen och återanvände gamla saker. Under många år visade han sin konst under sin egen trädgårdsutställning. Han hade dessutom utställningar i bland annat Persåsen, Föllinge och på många lokala gallerier i Mälardalen.

Vi firade hans födelsedag i maj med konstutställning och trädgårdsfest under många år. Det var en släktfest där barn och barnbarn umgicks, lekte och fick pröva allehanda hantverk.

En stor sorg för pappa var att vår bror Hans-Göran, efter en tids sjukdom, avled alltför ung. Pappa klarade flera perioder av sjukdom, men till slut orkade kroppen inte mer. Han avled lugnt i hemmet. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.

Nu får vi njuta av hans konst postumt, minnas hans mustiga skrönor, stora gästfrihet, omsorg och glädje i livet.

Hoppas att han sitter med Hans-Göran, lutad mot en knotig fjällbjörk och drar skrönor om cykelturer till någon avlägsen dansbana i ungdomens dagar.

Barnen Christina, Stefan, Mikael och Lisa