Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven Svensson

Lektor Sven Svensson har avlidit i en ålder av 90 år. Hans närmaste är hustrun Ester, döttrarna Birgitta, Gudrun och Ann-Marie med familjer.

Annons

Förre lektorn vid Högskolan för lärarutbildning i Stockholm, Sven Svensson, föddes och växte upp i Östersund där han tog studentexamen. Efter studier vid Uppsala universitet avlade han filosofie ämbetsexamen i ämnena geografi, botanik och zoologi.

Under åren 1953-57 tjänstgjorde han som lärare vid Högre allmänna läroverket i Östersund. 1957 kallades han till tjänsten som adjunkt i geografi och biologi vid Lärarhögskolan i Stockholm. 1963 utnämndes han till lektor i metodik.

Vid sidan av sitt arbete som lärarutbildare deltog Sven sommartid som extrageolog vid jordartskartering i Jämtland. Han var medförfattare till läroplaner för grundskola, gymnasieskola och lärarutbildning. Sven medverkade också som författare till läroböcker i biologi och vetenskapliga uppsatser i geografi. Han tog ut undervisningen i naturen och var välkänd för sina exkursioner och laborationer.

Sven hade förmånen att få göra tjänsteresor till ett flertal länder, bland annat Sovjetunionen, Tanzania, Etiopien, Israel, Japan och USA samt ett flertal länder i Europa.

Sven var dedikerad sitt arbete och var också mycket uppskattad av både elever och kollegor. Även om arbetet upptog en stor del av hans liv var det ändå familj och vänner som stod honom närmast.

Han fick ett långt och lyckligt liv med sin älskade hustru Ester. De fick 70 innehållsrika år tillsammans.

Torpet i Yxskaftkälen blev en viktig plats för Sven. Först som barn tillsammans med mormor och morfar, sedan som vuxen med Ester och de tre döttrarna. Villan i Enebyberg var hans trygga borg. Där fick han också fira sin egen 90-årsdag, julafton och Esters 90-årsdag tillsammans med barn, svärsöner och barnbarn.

För familjen

Birgitta Göransson