Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven Wollter möter Miles Davis musik i pjäs av Mankell

Fyra månader efter Henning Mankells död får hans pjäs "Driving Miles" premiär på Göteborgs stadsteater.

Sven Wollter spelar skrothandlaren Steinar vars liv förändras för alltid när han möter Miles Davis musik.

När Henning Mankell skrev pjäsen till jazzfestivalen i norska Molde utgick han från en sann historia om taxichauffören Svein Åge. I mitten av 1980-talet fick denne i uppdrag att hämta den efterlängtade Miles Davis från flygplatsen, berättar regissören Eva Bergman. Svein Åge erkände utan omsvep för den erkänt buttre Miles Davis att han inte gillade jazzmusik, vilket blev startskottet för deras vänskap.

Men Henning Mankells pjäs kretsar i stället kring Svein Åges uppdiktade vän, skrothandlaren Steinar och hans upptäckt av jazzmusiken.

– Henning tog sig den frihet som alla författare kan göra och uppfann en gubbe, Steinar, som berättar den här historien men också om sitt eget möte med Miles Davis musik. Till en början förstår han den inte, men sedan kommer den att betyda och omfatta väldigt mycket hos honom, säger Eva Bergman, som var gift med Henning Mankell.

Steinar spelas av Sven Wollter, 82, som med den här uppsättningen tar avsked av Göteborgspubliken. På scenen finns också sex musiker och Miles Davis låtar spelar en stor roll i föreställningen.

– Det här var en stor glädje för Henning, han kände musikerna och vi träffade både dem och Sven Wollter tillsammans, säger Eva Bergman.

Hann Henning Mankell bidra till ditt regiarbete?

– Nej, men vi lyssnade mycket på musiken, pratade med musikerna och med Sven. Henning skrev också ytterligare några ytterligare textställen eftersom vi ville att föreställningen skulle bli lite längre, han var väldigt involverad i arbetet.

Har du ett särskilt förhållande till Miles Davis musik?

- "Kind of Blue" tror jag har betytt mycket för alla som tycker om musik.