Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk älg har glömt självförsvar

Den skandinaviska älgen är rädd för människan. Men den har glömt hur den ska försvara sig mot vargen, enligt en SLU-avhandling.

– När vargarna nu kommit tillbaka är det mindre aggressiva beteendet till nackdel för älgen, men det har underlättat jakten för vargarna, säger forskaren Camilla Wikenros, som ligger bakom studien, i ett pressmeddelande.

Antalet vargar i Sverige och Norge har det senaste decenniet tredubblats, men det har inte påverkat andra arter som förväntat, skriver tidningen ATL.

En trolig förklaring är frånvaron av varg från slutet av 1800-talet och fram till 1990-talet i kombination med den älgjakt vi människor bedriver.

Detta har bland annat lett till att skandinaviska älgar, till skillnad från sina nordamerikanska fränder, tycks ha blivit mer bortkomna när det gäller att försvara sig mot varg.

Förvånande nog visade det sig att återkomsten av varg inte har lett till att asätare, som räv och korp, har mer att äta. Kvarlämnade slaktrester efter älgjakten är nämligen den största källan till mat för asätare. Även om vargarna lämnar kadaverrester efter sig har deras återkomst inneburit att färre älgar skjuts och färre älgar självdör.

Det leder till att asätarna faktiskt fått mindre att äta, konstaterar Camilla Wikenros.