Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Svensk basket har aldrig varit bättre"

EM-sommaren 2013 går till historien. Det var genombrottet som Sverige jagat under alla år.

– Svensk basket har aldrig varit bättre, säger Jonte Karlsson.

Den förre KFUM Jämtlandscoachen är numera landslagschef i svensk basket. Den rollen har ökat i betydelse med tanke på vad som händer i svensk basket.

Nu handlar det inte bara om att Jonas Jerebko och Jeffery Taylor spelar i NBA. Herr- och damlandslaget har också börjat göra resultat som ger eko.

Sommarens EM-slutspel i Frankrike och Slovenien betydde två kraftfulla genombrott för svensk landslagsbasket. Jonte fanns med på bänken i dessa mästerskap

Det var en upplevelse som svensk basket drömt och jobbat för i flera decennier. .

Damlandslaget var ytterst nära att gå till semifinal, men föll i en dramatisk kvartsfinal mot Frankrike (83–87).

Herrarna började svagt, men avslutade mycket bra. Det mest minnesvärda är förstås den fantastiska insatsen mot Ryssland.

Sverige krossade OS-trean med hela 81–62 och avslutade EM med storspel både mot Turkiet och Italien. Inte konstigt att mediafokuseringen blev extremt stor.

– Expressen och Aftonbladet hade 86 helsidor om våra landslag i somras. Det sändes 82 timmar basket i svensk teve. Normalt tar det fem år för oss att nå såna siffror, berättar Karlsson.

– Dessutom hade vi 45 miljoner tv-tittare på våra landslag. Det konstigaste var att 70 procent av tittarna var kvinnor.

Sveriges damlandslag är det stora dragplåstret i svensk basket. Inte minst Frida Eldebrink som rankas som en av Europas bästa spelare.

– Titta, säger Jonte, jag får gåshud när jag pratar om hur stor hon är som spelare.

En stor faktor bakom Eldebrinks kvalitet är hennes vilja att träna mycket. Samma framgångsfaktor har tagit Ludde Håkansson till proffslivet i Spanien som 17-åring.

– Ludde är lite av herrlandslagets svar på Frida. Han åkte utomlands som 15-åring och är nu proffs i Spanien.

Svenska Basketbollförbundet försöker dra nytta av EM-framgångarna. Jonte Karlsson åker runt i Sverige för att berätta om, som han säger, "hur bra svensk basket är".

– Det är så få som vet om det. Vi ska vara oerhört stolta över vad vi åstadkommit och vi vill gärna att fler ska förstå det.

– Svensk basket har inget att skämmas för längre. Snarare är det så att andra svenska förbund kommer till oss och frågar hur vi lyckas trots att vi har så mycket mindre pengar än dem själva.

I Östersund hade han två samlingar. Först för basketgymnasieelever, sedan för publik och sponsorer innan ligamatchen Jämtland-Örebro.

Karlsson hade massor av siffror som visar vad landslagsframgångarna betytt.

Till exempel att Sverige för första gången är med på FIBA:s världsranking. Herr- och damlandslaget är 34:a av 182 nationer.

– Damerna rankas sjua i Europa och herrarna på 13:e plats. Våra ungdomslandslag är tolva av 42 nationer. Det här är fantastiskt. Det är placeringar som hade varit helt overkliga när jag var ung.