Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk dubbelsuccé i Tour de Ski

Calle Halfvarsson och Hanna Erikson satte blågul färg på Tour de Ski på söndagen.

De såg till att det blev svensk dubbelseger i sprinttävlingarna i fristil på tourens andra dag.

Hanna Erikson stod för en nätt resultatförvandling i Tour de Skis inledning. Från 55:e plats i prologen till sitt livs största seger.

– Jättejätteroligt. Jag har aldrig tagit en individuell seger i världscupen, sade Erikson i telefon till TT efter sin imponerande dagsresa.

Hon hade bara 24:e tid i kvalet. Men hon visade sin styrka i kamp åkare mot åkare. Framför allt i finalen, där hon knäckte kvalsnabbaste tyskan Denise Herrmann. De övriga, däribland prologvinnande norskan Marit Björgen, hamnade långt efter.

– Jag ville inte ligga först utan komma in som tvåa på upploppet. Sedan var det bara att vänta på rätt läge och ge allt jag hade, sade hon.

– Det blev bättre och bättre under dagen.

Bättre och bättre har det också gått under comebacksäsongen efter ett förlorat fjolår för Erikson, som har fått OS-biljett. Efter andraplatsen i världscupsprinten i Otepää för drygt två år sedan har det fram till den här säsongen varit tomt i resultaten för JVM-ettan i sprint 2010.

Hanna Erikson har varit med i Tour de Ski två gånger tidigare, under namnet Brodin. Båda gångerna har hon dragit sig ur mitt i touren. Ett vanligt drag av sprintspecialister, som inte har med slutstriden att göra.

Så blir det den här gången också.

– Tanken är att jag åker de fyra första etapperna, säger hon.

Calle Halfvarsson tänker definitivt genomföra hela touren. Med sin allroundstyrka är han en man för en tätplats – inte minst efter segern på söndagen.

Halfvarsson imponerade också i finalen och vann före italienaren Federico Pellegrino. Martin Johnsrud Sundby, Norge, kom trea. Finalens andra svensk, Jens Eriksson, kom på fjärde plats, tysken Josef Wenzl femma, medan den norske skidkungen Petter Northug blev sexa och sist.

– Jag är superglad just nu. Jag tycker jag hade bra kontroll hela vägen. Det har varit lite hit och dit med formen och jag har haft lite otur i något lopp också. I dag satt allt på plats, säger Halfvarsson.

Fem av 14 svenskar gick vidare från tidskvalet i sprinten som ersatte de klassiska distanslopp som skulle ha körts, men som utgick på grund av snöbristen i tyska Oberhof.

Jens Eriksson kom med som reserv, men var bäst av svenskarna i prologen och imponerade även med andra bästa tid i fristilssprintens kval. Han förmådde dessutom överraskande gå till final.

Tourdebutanten Evelina Settlin nådde semifinal och slutade elva. Carl Quicklund föll i starten och åkte ut i kvarten.

Även nästa tävling, i schweiziska Lenzerheide på nyårsafton, är en fristilssprint.