Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk krona snart på norsk nivå

Den svenska kronan har inte varit starkare än den norska sedan 1992. Men i år kan det vara dags igen, enligt en färsk valutaanalys från SEB.

Kronan ser även ut att stärkas mot euron under året.

För stora svenska exportföretag är dollarn normalt den viktigaste valutan, trots att merparten av exporten går till Norge och eurozonen.

Kronans förstärkning mot euron och den norska kronan balanseras därför av att dollarn väntas bli dyrare under året i takt med USA:s ekonomiska återhämtning och indragna stimulanser från landets centralbank Federal Reserve (Fed).

SEB räknar med att dollarn blir omkring 15 öre dyrare till fjärde kvartalet, medan euron ser ut att bli 30 öre billigare. Norska kronan sjunker troligen med 5 öre, ned till samma nivå som den svenska kronan för första gången på 14 år.

Försvagningen av den norska kronan hänger samman med att Norge har blivit för dyrt. Produktiviteten släpar efter och den inhemska kostnadsutvecklingen i Norge, driven av snabbt stigande löner, har varit dålig för konkurrenskraften under lång tid. Och sedan i fjol har Norges centralbank börjat skrämma bort utländska investerare.

– Norge är extremt rikt. Men det är i sig inte ett argument för att norska kronan ska vara stark, säger Carl Hammer, chefsstrateg för valutor på SEB.

– Det har tagit investerare på sängen, tillägger han.