Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk påsk – på spanska

Fira påsk i litet format. Bjud på påsktapas med spännande smaker. Snyggt, smarrigt och spanskinspirerat.

Annons

I dåliga tider tvingas vi skala av och tagga ner. I stället för att dra på värsta bombardemanget och bjuda på frossarmiddag i lyxig vräkarstil kanske det är dags för en påskmiddag i miniformat. Varför inte bjuda på påsktapas?
Små, naggande goda munsbitar i minitappning känns helt rätt när världen rämnar omkring oss och kronan åker hiss rakt ner i källaren. Det känns festligt utan att vara flådigt. Sparsmakat utan att vara snålt. Svenskt på spanska, liksom.
Finessen med smårätter är dessutom att de funkar vid alla tidpunkter. Man kan lika gärna bjuda på påskfrukost som lunch, middag eller vickning. Reglera antalet rätter efter klockslag och hungerfaktor.
Servera gärna som en stående mingelvänlig buffé. Tapas, eller ”pinchos” som det också heter, är en garanterad ”conversation piece”, det vill säga alla kommer att prata om vad som bjuds och plötsligt att festen i full gång.
Det finns en mängd historier om hur tapastraditionen egentligen uppstod. En säger att en kung blev så förtvivlad över sina soldaters supande att han försåg alla glas med lock – tapas – en brödbit med pålägg som soldaterna var tvungna att äta innan de fick dricka ur glaset. Allt för att minska fylleriet.
Enligt en annan version kom tapas till för att hindra flugor från att drunkna i vinet. Man lade en brödbit med något gott på som skydd, samtidigt som aromen stannade kvar i glaset.
Klart är i alla fall att traditionen har sina rötter i Andalusien, och spreds till Madrid i slutet av 1800-talet, då det började dyka upp små barer där det bjöds på flamenco och tapas. Sedan dess har tapas blivit ett självklart inslag i spanjorernas vardag, och hittas numera i de flesta av världens storstäder.
Skaka loss på spansksvenska och öppna ditt hem med trivsamt småprat och väl valt småplock. Perfekt påskmys för alla smaker. (TT Spektra)