Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk polis bättre än vad man trott

Svensk polis har kritiserats för att vara sämre på att klara upp brott än polis i andra länder. Men kritiken är orättvis och beror på att vi i Sverige har ett strängare sätt att räkna, enligt nya uppgifter från Brå. (TT)

Annons

De har använts som slagträ i den politiska debatten, siffror som visar att andelen så kallade personuppklarade brott är lägre i Sverige än i andra länder. Men siffrorna är missvisande.

– Vi har ett väldigt extensivt sätt att räkna brotten på och ett väldigt strängt sätt att räkna personuppklarning på, säger Stina Holmberg, enhetschef vid Brottsförebyggande rådet (Brå).

När Brå nu använt ett mer rättvisande sätt att räkna visar det sig att svensk polis och svenskt rättsväsende i övrigt inte alls är sämre på att klara upp brott jämfört mot Norge, Danmark, Nederländerna, Tyskland och England.

– Det är naturligtvis positivt att se att svensk polis står sig så väl jämfört med andra länder. Den svartmålning av polisen som vissa ägnat sig åt får lite mothugg här, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Men fortfarande gäller att andelen personuppklarade brott minskat de senaste åren. Det är också ett faktum att personuppklarningen för olika typer av brott kan skilja kraftigt mellan dagens 21 polismyndigheter.

– Hela syftet med omorganisationen den 1 januari 2015, då vi får en myndighet, är att använda "best practice" överallt, säger Ask.

Förhoppningen är också att styrningen av polisen ska förbättras.

– Det är klart att det har varit svårare att få till en bra nationell styrning när vi haft 21 myndigheter och att det kommer att bli lättare när vi får en, säger Ask.

TT: Finns det inte en övertro på att den nya organisationen ska lösa alla problem?

– Det kommer den självklart inte att göra, men en ålderdomlig och onödigt byråkratisk organisation hämmar förstås polisen, säger Ask.