Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska åkarna jublar över beskedet – gillar att tävla på hemmaplan

De aktiva och landslagsledningen gör vågen för Östersund som arrangörer av fem världscuppremiärer på raken.

Annons

– Det är en mycket fin fjäder i hatten för Östersund, en påfågelsfjäder, säger skidskyttelandslagets förbundskapten Staffan Eklund.

– Det är ju det här vi har jobbat för i många år, så det är bara att gratulera Gun Fahlander och de andra i organisationen som jobbat hårdast, säger Eklund och fortsätter.

– Det är också väldigt bra för svensk skidskytte, för sköter vi det här på rätt sätt så kan vi tjäna lite pengar på det också. För förbundet är det mycket positivt.

– Nej. Jag hade blivit betydligt mer överraskad om det hade blivit tvärtom. Det finns inte så många som kan erbjuda det som Östersund gör den här tiden på året.

– Logistikmässigt är Östersund perfekt med allt från förutsättningarna på stadion till det centrala läget. Sen har man jobbat in en organisation som verkligen fungerar och risken att man ska misslyckas med något är därmed minimal, säger Eklund.

är det också de positiva vibbarna som dominerar.

– Jättekul. Stadion är verkligen i toppklass och hela runtomkringgrejen är suverän. Man hör att det är många åkare som ärligt tycker att det är så bra här. För egen del känns det bra att veta att man ska starta varje säsong på hemmaplan och kan minska ner lite på tiden man är ute och reser, säger Anna Maria Nilsson.

Björn Ferry instämmer i hyllningskören.

– Det absolut bästa är att det är långsiktigt och inte bara ett år i taget, säger Björn som samtidigt lovar att han ska vara med på varje premiär fram till 2013, minst.

– Bland annat för att VM för två år sedan var helt suveränt och världscupen ifjol den riktigt stora överraskningen. Sen är det många som provat att arrangera, men långt ifrån lyckats lika bra som Östersund. Stadion är kanon, tillgängligheten för de aktiva som reser perfekt och det centrala läget optimalt.

– Ja, varför inte? Jämfört med många av de andra orterna så är Östersunds överlägset. Ta Rupholding som exempel, en liten håla i skogen där ingen i dagsläget ens skulle komma på tanken att bygga en stadion.

inte heller på halvsanningen att det tidsmässigt skulle vara svårare att arrangera en tävling i mörka december jämfört med en i soliga april.

– Det handlar om bra och dåliga arrangörer. Man måste jobba med runtomkring -aktiviteterna också och det gör Östersund. Alla som var där ifjol kommer garanterat tillbaka och sen har vi en perfekt hype runt Helena som drar extra. Det kommer att bli mycket folk, slutar Björn Ferry.

Mer läsning

Annons