Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska drömstarten i OS – Ebba Andersson med succédebut när Kalla vann guld

 
Vinter-OS 2018: Längdskidor
Visa alla artiklar

Ebba Andersson gjorde OS-debut i damernas skiathlon.
Då slog hon till med en praktinsats och slutade fyra, tio sekunder bakom guldmedaljören Charlotte Kalla.
Till en pallplats saknades bara åtta hundradelar.
– Jag fick en fin resa och jag fokuserade bara på mitt lopp. Det var jättekul, en väldigt fin känsla, säger Ebba till Kanal 5.

Charlotte Kalla, som startade med startnummer fem visade direkt att hon tänkte vara med och göra upp om medaljerna i skiathlonen och tog täten ut ur stadionområdet. Efter det första av de fyra varven på 3,75 kilometer var Kalla tvåa och klart med i medaljkampen.

Efter 6,01 kilometer var det Marit Björgen som var i täten efter att hon fått en liten lucka, som snabbt täppts igen av Kalla, och precis bakom Kalla fanns också Ebba Andersson med tillsammans med två norskor i Heidi Weng, Ingvild Flugstad Östberg samt Nathalie von Siebentahl från Schweiz.

Vid skidbytet, efter 7,5 kilometer, var det Weng som var snabbast ut, tätt följt av Flugstad Östberg, Björgen och Kalla.

Ebba Andersson gick ut som sexa, 6,1 sekunder bakom, medan Stina Nilsson var 12:a ut från skidbytet och Anna Haag var på plats 24.

Det blev inte någon tokkörning efter skidbytet utan efter 8,77 kilometer var det tio åkare inom loppet av 1,2 sekunder där Kalla var först och Ebba Andersson femma.

Ut på det sista varvet var det Björgen i tät, 0,3 sekunder före Kalla och ytterligare ett par hundradelar före von Siebenthal och Ebba Andersson.

I stigningen efter dryga 34 minuters åkning ville Charlotte Kalla skaka av sig sina motståndare och stod för ett otroligt ryck och skaffade sig 5,5 sekunders ledning efter 12,52 kilometer och med kilometern kvar var det tio sekunders ledning.

Och det räckte. För ingen kunde hota Charlotte Kalla.

I mål hade hon 7,9 sekunder ned till Marit Björgen, 10,1 till Krista Pärmakoski medan Ebba Andersson även hon stod för en fin insats och slutade fyra, 10,9 sekunder bakom Kalla.

– Jag är nöjd med helheten men man vill ju lite mer, säger Andersson om att hon var så nära medalj till Kanal 5 och fortsätter:

– Jag fick en fin resa och jag fokuserade bara på mitt lopp. Det var jättekul, en väldigt fin känsla, summerar Ebba insatsen.

► (+) Bildextra: Charlotte Kalla och medaljerna vi minns

► (+) Ebba Anderssons väg till toppen – här är karriärens största ögonblick