Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska herrarna vann stafetten på OS-banorna

Slutmannen Carl Johan Bergman inledde sin sträcka som fjärde man men kunde efter en dramatiskt sista skjutning föra Sverige till seger i herrstafetten i skidskyttets för-OS i Vancouver.

Annons

– Man är ju mållös. Synd att det inte var OS i dag, säger förbundskapten Staffan Eklund till TT.

Fyra lag kom tillsammans in på vallen inför sista skjutningen. Carl Johan Bergman sköt fullt liksom Frankrikes Simon Fourcade. Bergman lämnade vallen tre sekunder efter fransmannen men var snabbt i kapp. Och med knappt en kilometer kvar kom rycket som bäddade för segern.

– Det är en otrolig känsla – när man vet hur många som är inblandade och hur mycket som måste klaffa. Det känns som om vi får betalt för all tid vi lägger ned och man är villig att jobba ännu hårdare, säger Eklund om sina tankar när Bergman korsade mållinjen.

Tjeckien sköt bort sig under det liggande skyttet med åtta bom och Norge drog på sig en straffrunda i stående skyttet, vilket tightade till läget i toppen. Junioren Lindström (med två extraskott) lämnade över stafettpinnen till Bergman, som snabbt körde i kapp Frankrike – som seglat upp, Tyskland och Norge.

– Fredrik gör en helgjuten insats. Det här betyder att vi kanske inte behöver vara så oroliga om våra etablerade åkare drar på sig någon snuva, säger Eklund.

Trea i mål var Tyskland och Norge slutade fyra, efter att Alexander Os skjutit till sig en straffrunda i sista skjutningen.

– Vi brukar säga att med mindre än åtta extraskott ska man vara på pallen. Vi får glädjas åt framgången nu men resultat är som mjölk – en färskvara. Till tävlingarna i Trondheim på torsdag är det bara och ladda om, säger Staffan Eklund.

– Störst fokus i dag låg på fighten med Frankrike. Om vi kunde slå dem och fortsätta hålla dem bakom oss i nationscupen har vi möjlighet att få starta med sju aktiva i världscupen nästa år. Sedan är vi alltid glada om vi är topp sex och så blir vi alltid jätteglada om vi når pallen. Men i dag, jå då blev det ju så mycket bättre. (TT)