Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska Kraftnät erkänner stora missar

”Så går beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över” konstaterar både Hamlet och Svenska Kraftnät, som nu konstaterar att de gjort två stora missar i det stora elledningsprojektet.

Generaldirektören för Svenska Kraftnät, Mikael Odenberg inspekterade i dag bygget av ledningsutbyggnad mellan Järpströmmen-Nea. Han anser att två tydliga misstag kan urskiljas i hela projektet.

– Det vore larvigt att säga att markundersökningarna var tillräckliga, för det var de ju inte, säger han.

Han anser att den delen inte påverkat miljön, men däremot kostnaden för projektet som nära nog fördubblats från 325 miljoner till 600 miljoner.

– Det är inte ett uttryck för slarv eller hafsighet. Vi använde den markteknik som är konventionell. Om man är efterklok och om man lyssnat på det man lokalt sade om berggrunden, så borde vi ha gjort mer undersökningar, säger Mikael Odenberg.

Det andra tydliga misstaget som han identifierar är den att miljöåtgärdsplanen inte följts fullt ut.

– Åtgärdsplanen fanns inte i varje bandvagn och i varje grävmaskin. Nu försöker vi se till att det är uppstramat, säger han.

• Tror du att det skulle ha tagits bättre hänsyn till miljön om åtgärdsplanen var juridiskt bindande för huvud- och underentreprenörerna?

– Jag tror inte det. Det som är viktigt är uppföljning och kontroll, dels ska egenkontroll utföras och dels kontroll av oss, säger Mikael Odenberg.

Han menar att den kontrollen inte har fungerat fullt ut.

I Norge, där 2,5 mil av elledningen dras, beräknades kostnaden direkt till 600 miljoner. Vilket är dubbelt så mycket den budget Sverige gjort för sin tre gånger så långa sträcka. I Norge har även en lättare stolptyp använts, vilket gjort det möjligt med mer helikoptertransporter.

– I den norska siffran ligger även betydande kostnader för stationsombyggnader, säger Mikael Odenberg.

Just detta att ett och samma projekt delas upp i två separata bitar tycker han är märklig.

– Det är lustigt att det har varit två upphandlingar och två stolptyper. Det hade varit mer naturligt med ett projekt, men det är bara att konstatera att sådant inte är fallet, säger han.

Det finns inget exakt datum för när elledningen ska vara färdigdragen, möjligtvis ska den helt vara klar våren 2010. Tanken är dock att elledningen ska tas i drift 15 oktober, den består då av både gamla och nya ledningar. Det är oklart om man då kommer att köra 400 kilovolt eller 275 kilovolt, som den gamla ledningen är dimensionerad för.

– Det går att köra 400 kilovolt på under en begränsad tid och på en begränsad sträcka, säger Mikael Odenberg.

– Det är ett viktigt vägskäl men vi är inte där än, fortsätter han.