Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska staten stal våra pensioner

Sveriges pensionärer utsattes för en stöld på 1990-talet.

Vid pensionsuppgörelsen 1994 överfördes 260 miljarder från AP-fonderna till statskassan som ett lån för att klara statens finanser, och för att till exempel trygga pensioner åt statsanställda. Staten hade ingen egen pensionsfond för dem, och barnbidrag, förtidspensioner och andra utgifter behövde också finansieras.

Det var bara arbetsskadeersättningar som kom från särskilda fonder till 65 års ålder, då sänktes de med flera tusen per månad. För vid pensionsuppgörelsen 1994 tog de bort arbetsskadelivränta livet ut, det gällde bara dem som var födda före 1938.

Om en person som är född till exempel 1944, blir arbetsskadad vid 50 års ålder, har han 15 år borta från arbete. Vid 65 år får han cirka 8 500–9 000 i pension efter skatt. Livräntan före 65 år var 14 500 kronor per månad efter skatt. Att ingen krävt dessa pengar tillbaka till AP-fonderna på 20 år, är skamligt av staten Sverige.

Med början 1994 lånades pengar av pensionärer, ett engångsbelopp på 3 000 kronor av varje pension per år för att höja barnbidrag. Lån skulle betalas åter med ränta senast 1996, det blev aldrig av. 1996 var det dags att låna av pensionärer igen, för då skulle flerbarntillägget höjas. Dessa pengar har pensionärerna inte fått igen på 20 år.

Vid återbetalning blir det ganska hög ränta, eller hur?

Behovspröva i stället barnbidrag. Sätt en inkomst- och förmögenhetsgräns på föräldrar, välbeställda ska inte ha barnbidrag som sätts in på bank åt barnet. Det är bara de som behöver det som ska få det. Resterande pengar kan överföras till pensionärer.

Och att de pensionsbromsar nu, och beskattar pension lika som arbetsinkomst, är ett lurendrejeri, för det går bra för Sveriges export och industri.

Det är stöld av svenska staten att ta pengar från pensionärer och ge dem till andra grupper.

PS. Barnuppfostran är föräldraansvar, pensioner är statens ansvar.

Gösta Westerlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel