Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska supertalangen från Sälen om att vara 15-årigt OS-hopp: "Får plugga matte på kvällarna"

 
Vinter-OS i Sydkorea 2018
Visa alla artiklar

Karriären har på många sätt gått från noll till hundra för freeskiingtalangen Jennie-Lee Burmansson från Sälen.
I en intervju med SportExpressen berättar hon om hur det är att vara niondeklassare, men samtidigt ett svenskt OS-hopp med en egen agent.
– Jag får inte skriva på någonting själv, det gör mamma och pappa, säger hon.

Inom loppet av mindre än tre veckor har Jennie-Lee Burmansson vunnit karriärens första världscuptävling, blivit uttagen till vinter-OS som Sveriges yngsta deltagare någonsin, och tilldelats Lilla Bragdguldet.

Med andra ord: det händer grejer just nu.

SportExpressen träffade den 15-årige freeskiåkaren i samband med utdelningen av Bragdguldet i Stockholm. Burmansson var där med pappa Patrik, mamma Karin, 13-årige lillbrorsan Axel – samt agenten Urban Stamming.

► (+) Supertalangen Jennie-Lee från Sälen är yngsta OS-hoppet till Pyeongchang – häng med i backen

– Han hjälper till med sponsorerna, det är skönt att ha någon som har koll på kontraktsdelen. Samtidigt måste man ha lite koll själv på vad man ger sig in på. Men jag får inte skriva på någonting själv, det gör mamma och pappa, berättar hon för SportExpressen.

Samtidigt som Burmansson laddar inför OS i Sydkorea i februari går hon i nionde klass hemma i Sälen. Nu pluggar hon en hel del på distans, och gör läxor på sin lediga tid med landslaget.

– Det gäller att man har disciplin att gå upp och plugga i stället för att spela kort med de andra. Men det funkar bra. Jag får sitta på kvällarna och köra lite matte, eller vad det nu är. Förbundskaptenen är gammal gymnasielärare så det är perfekt, säger hon till SportExpressen.

Stora talangen Jennie–Lee Burmansson tilldelas Lilla Bragdguldet: "Betyder jättemycket"

Stefan Karlsson, sportchef för landslagsåkarna i slopestyle, säger att det inte finns några krav på att Jennie-Lee Burmansson ska prestera eller jaga medaljer på OS.

– Hon ska vara med för att se och lära. Där har vi en uppgift att påminna henne om det, att för vår del finns det inte någon som helst förväntan. Min vision är att hon ska älska att åka skidor om 10 år, inte att hon ska bli något stjärnskott nu för att sedan ledsna. Vi har försökt gå försiktigt fram och värnar om personen mer än att försöka kapitalisera på den kortsiktiga framgång som är just nu, säger han till SportExpressen.

Själv medger Burmansson att hon ändå sätter en viss press på sig själv.

– Det gör jag absolut lite grann, men jag försöker hålla det på en bra nivå. 

LÄS OCKSÅ

15-åringen från Sälen uttagen till OS – som yngsta svensk någonsin

15-åriga supertalangen Jennie-Lee från Sälen vann världscuptävling: "Vore så himla kul med OS"

Freeskiingtalang från Sälen debuterar i världscupen – blir yngst i landslaget: "Jag är sjukt peppad"