Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenskar på väg mot rekord

Detroit kan säkra andra raka Stanley cup-titeln natten till onsdagen. Då blir Nicklas Lidström och Tomas Holmström historiska, som de första svenskar att vinna ishockeyns finaste trofé för femte gången.

Annons

– Klart att det skulle vara stort. Riktigt stort, säger Holmström till Expressen.

Detroit leder finalserien över Pittsburgh med 3–2. Och självförtroendet är stort i svensklaget inför den sjätte finalmatchen – Detroit vann ju med 5–0 natten till söndagen.

emot att Detroit säkrar titeln redan på onsdag morgon svensk tid är att Pittsburgh är hemmalag och Pittsburgh har vunnit sina hemmamatcher i finalspelet.

Blir det seger är det åtminstone två svenskar som applåderar Detroit extra mycket – de som blir av med det svenska rekordet i antalet Stanley cup-titlar. Anders Kallur och Stefan Persson vann fyra år i följd med New York Islanders mellan 1980 och 1983.

– Jag håller tummarna för Detroit med så många svenskar i laget. Det vore fantastiskt om de vinner, säger Anders Kallur till TT.

– Det gör inget att vi blir av med rekordet. Jag och Stefan är fortfarande unika. Vi har spelat fem finaler i rad och har vunnit fyra Stanley cup i rad.

– Att Lidström har blivit utsedd till bäste back i NHL sex gånger – det behöver inte kommenteras, det är bara att ta av sig hatten och buga. Han har gjort en fantastisk karriär.

är fantastisk i den rollen har har. Han går in och spelar mer nordamerikanskt än nord-amerikanerna själva på det sätt han agerar framför kassen. Det är starkt gjort. (TT)

Mer läsning

Annons